Uzmanlar kalın bağırsak kanserinde beslenme kadar bazı kimyasal maddelerin de kanser riskini oluşturduğunu hatırlatıyor. Özellikle bazı sanayi ve fabrika çalışanlarında bağırsak kanserinin sıklıkla görülmesinin altında kimyasal maddelerin etkisinin yattığı işaret ediliyor.

Kalın bağırsak kanserinde beslenme ve kimyasal maddelerin yanı sıra bazı başka risk faktörlerinin de bulunduğunu işaret eden uzmanlar, bunlar polipler, yaş, genetik bozukluklar, genetik ve daha önce bu hastalığı geçirmiş olmak olarak sıralıyor.

POLİPLER KANSERE DÖNÜŞEBİLİR!
Poliplerin kalın bağırsağın iç duvarından kaynaklandığını belirten uzmanlar, 50 yaşın üzerindeki kişilerde poliplerin yaygın olarak görülüğünü işaret ediyor. İlk zamanlarda iyi huylu olan bu tümörlerin zamanla kanserleşme riskinin bulunduğunu paylaşan uzmanlar, poliplerin kolonoskopi yoluyla çıkartılması ve düzenli aralıklarla kontrol edilmesini tavsiye ediyor.
Kalın bağırsak kanserinin genellikle yaşlı kişilerde görüldüğünü dile getiren uzmanlar hastaların yüzde 90'ının 40 yaşından sonra bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kaldığının altını çiziyor.

GENETİK FAKTÖRLER KANSERİ TETİKLİYOR
Kişinin vücudundaki belli genlerde oluşan değişikliklerin kalın bağırsak riskini arttıracağını savunan uzmanlar, ülkemizdeki bağırsak vakalarının yüzde 2'sini Herediter polip dışı kalın bağırsak kanseri (HNPCC) ve kalıtımsal (genetik) kalın bağırsak kanserinin oluşturduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar bir kişinin yakın akrabalarında yani anne, baba, kardeş ve çocuklarında kalın bağırsak kanseri öyküsünün bulunması halinde bu kişinin daha genç yaşta bu hastalıkla buluşabileceği anlamına geldiğini paylaşıyor.