Uzmanlar omurga eğrilikleri ve skolyozun ergenlik döneminde duruş bozukluklarının en çok görülen nedenleri olduğunu dile getirirken, büyüme çağında ve dış görünümün arttığı ergenlikte psikolojik olarak önemli sorunlar doğurabileceğini işaret ediyor.
Uzmanlar skolyozu tanımlarken, normalde karşıdan baktığımızda düz bir kolon gibi gözükmesi gereken omurganın c veya s şeklinde görülmesi ifadesini kullanıyor.

SKOLYOZ EN ÇOK KIZLARDA GÖZLEMLENİYOR

Sıklıkla ergenlik çağında özellikle de 10-14 yaş aralığındaki kız çocuklarında görüldüğünü kaydeden uzmanlar, tanı koymak için doktorların röntgen filmini kullandığını vurguluyor. Omurga eğriliğinin bir açı cinsinden ölçüldüğünü ve bunun üzerine tanı konulduğunu hatırlatmalıyız. Skolyozun 10 derecenin üzeride çıkması halinde eğrilik olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, hafif ve orta şiddetli skolyozun günlük aktivitelere engel olmadığını dile getiriyor.
İnatçı ve şiddetlik günlük aktiviteleri yerine getirmenize engel olacak bel ağrılarında skolyoz dışı sebeplerin de dikkatlice araştırılması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, ileri derece eğrilik bulunan hastalarda solunum sıkıntısı da görülebildiğini paylaşıyor.

Nedeni bilinmeyen skolyoz grubunun en çok karşılaşılan grup olduğunu kaydeden uzmanlar, bu skolyoz türünün hastaların yüzde 80'inin oluşturduğunu kaydediyor.

Bunun dışında kas sinir hastalıkları, doğumsal anomaliler, genetik hastalıkların da skolyoz nedenleri arasında bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, hastalıkla ilgili bilimsel çalışmaların devam ettiğini vurguluyor.

Okul çağında çantaların ağırlığı, uyku ve duruş bozuklukları, atletizmle uğraşmak, kalsiyum eksikliği, bacakların boylarının eşitsizliği gibi nedenlerinde göz ardı edilmemesi gerektiğini savunan uzmanlar çocukların yakından takip edilmesi gerektiği üzerinde duruyor.