Dizel ve benzin ile çalışan otomobiller egzozlarından çıkardıkları gazlar sebebiyle ciddi anlamda çevre kirliliğine neden oluyorlar. Bu gazlardan etkilenmek istemeyen ülkeler yaptıkları açıklamalar ile benzin ve dizel ile çalışan araçların kullanımı yasaklayacaklarını duyuruyorlar.

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeye hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, bu ülkelerin yanında 8 ülkenin daha benzer bir hazırlık içerisinde olduğunu duyurdu.

Dünyanın en büyük otomotiv pazarını elinde barındıran Çin, dizel ve benzinli araçların kullanımı yasaklayarak elektrikli araçların geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Böylece ülkenin kötü olan hava kirliliği koşullarını da bir nebze olsun düzeltmeyi hedefliyorlar.

İngiltere, ülkenin havasını temizlemek için 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışını yasaklamayı planlıyor. 2050 yılına kadar ise yollardaki tüm araçların sıfır emisyon üreten araçlar olması hedefleniyor. İngiltere, yıllık 2.7 milyon araç satışı ile dünyanın en büyük altıncı araç pazarı konumunda bulunuyor.

Fransa'da küresel ısınmaya karşı 2040 yılına kadar Benzinli ve dizel araçların satışına sınırlama getirmeyi hedefliyor. 2040 yılından sonra ise benzinli ve dizel araçları tamamen yasaklayarak elektrikli, hibrit gibi temiz yakıtlı araçların satışına izin verileceğini belirtti.

Okyanuslar, Yeraltı Dünyasının Ölçümü ve Keşfi Okyanuslar, Yeraltı Dünyasının Ölçümü ve Keşfi

Almanya da bu konuda niyetini belli eden ülkeler arasında yer alıyor. Henüz diğer ülkeler gibi belirli bir tarih telaffuz edilmese de, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bu yönde bir niyetlerinin olduğunu ve temiz yakıtlı araç yaklaşımını doğru bulduğunu belirtmişti. Merkel bunun için de otomotiv endüstrisinin hızlı bir şekilde altyapısını ayarlaması gerektiğini ifade etmişti.

Bir diğer dev otomotiv pazarına sahip olan Hindistan da ise yasaklar diğer ülkelerden daha erken başlayacak. Hindistan'da 2030 yılından sonra benzinli ve dizel araçların satışı ve kullanımı tamamen yasaklanacak.