İngiltere hükümeti dünyanın geleceğiyle ilgili önemli bir kararını bugün açıklamaya hazırlanıyor.


İklim değişiklikleri ve hava kirliliğiyle mücadele eden dünyamıza katkı sağlamak için İngiltere hükümeti önemli bir adım atıyor. İngiltere hükümeti 2040 yılından itibaren ülke genelinde dizel ve benzinli yeni araçların yasaklanacağını bugün ilan edecek.
Sağlık sorunlarının çoğunun kökenin hava kirliliğinden kaynaklandığını belirten uzmanları dinleyen İngiltere hükümeti, bu sorunu çözebilmek amacıyla 255 milyon sterlinlik bir fon oluşturduğunu kamuoyuyla paylaşacak. Hazırlanan bu fon ile belediyelerin ülke genelinde hava kirliliği ile mücadele etmelerine yardımcı olunması hedefler arasında bulunuyor.


ÇEVRECİLER İNGİLTERE'NİN MÜCADELE PLANINI YARGIYA TAŞIMIŞTI


Geçtiğimiz yıllarda çevreciler İngiltere hükümetinin hava kirliliği ile mücadeleye yönelik planlarını eleştirmiş ve Avrupa Birliği standartlarına kıyasla yetersiz olduğunu savunmuştu. Çevreciler konuyu yargıya da taşımışlar, Yüksek Mahkeme de İngiltere genelindeki azot dioksit oranını yüksek bularak çevrecilere hak vermiş ve "temiz hava stratejisi"ni açıklaması için hükümete 31 Temmuz'a kadar süre vermişti.


ÇEVRECİLER PLANA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR


Çevreciler İngiltere hükümeti tarafından açıklanacak ilk önlemleri ümit verici bulduklarını dile getirse de yeni strateji ile ilgili detaylı bilgi sahibi olup yorumu öyle yapmanın daha doğru olacağı üzerinde duruyor.


Hava kirliliğinin yılda yaklaşık 40 bin kişinin erken ölümüne neden olduğunu saptayan bilim insanları, ülkede elektrik enerjisi ile çalışan otomobilllerin toplam satışlardaki payı ise yüzde 1'in altında olduğunu paylaşıyor.


Çevrecilerin baskısıyla yaklaşık 3 hafta önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 2040 yılı itibarıyla fosil yakıtlarla çalışan tüm motorlu araçların satışını durduracağını ilan etmişti.


Alman otomotiv firması BMW'de 2019'dan itibaren elektrikli araç modeli Mini'yi İngiltere'de üreteceğini duyurmuştu.