ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımları bugün TSİ 08.00'dan itibaren başladı. Türkiye, ABD yaptırımlarına karşı nasıl adımlar atabilir? Yaptırımların Türkiye'ye etkisi ne olacak?

Altı maddeden oluşan ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları İran ekonomisinin temel direklerini hedef alıyor. ABD yönetimi ilk olarak liman ticareti ve deniz taşımacılığı sektörünü hedef aldı. Devamında bankacılık ve enerji sektöründe bulunan İran firmalarına yaptırım uygulama kararı alan ABD yönetinin 8 ülkeye muafiyet göstereceği öğrenildi. Türkiye'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırım dışında tutulacak 8 ülke arasında yer alması bekleniyor.

İRAN EKONOMİSİNİN TEMEL DİREKLERİ HEDEF ALINIYOR

İran Ulusal Petrol Şirketi ve iştiraklerinin uluslararası faaliyetleri kısıtlayacak yaptırımlarla, büyük ölçüde petrol ihracatına dayanan ülke ekonomisinin can damarını kesmeyi hedefleyen ABD yönetimi, yabancı finansal kuruluşların İran Merkez Bankası ve İranlı diğer bankalarla işlem yapmasını da yaptırımlara tabi hale getirdi.

Ayrıca, bankalar arasındaki uluslararası fon transferlerini düzenleyen SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sisteminin, ambargo uygulanan tüm İranlı finans kuruluşlara kapatılmaması halinde ABD'nin yaptırımlarına maruz kalacağı bildirildi.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE AMBARGO

Bugün itibariyle hayata geçen ikinci yaptırım paketi çerçevesinde ülkenin liman işletmecileri, tersaneleri ve deniz taşımacılığı sektörü ambargo kapsamına alınırken, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi (IRISL), İran Güney Gemicilik Hattı Şirketi ve iştirakleri ABD Hazine Bakanlığı'nın kara listesine eklendi.

YAPTIRIMLARIN TÜRKİYE'YE ETKİSİ OLACAK MI?

Bu arada, ABD yönetimi, Cuma günü İran'dan petrol ithalatını düşürmekle birlikte sıfırlayamayan 8 ülkeye ilgili yaptırımlardan geçici muafiyet tanınacağını duyurmuştu. Ülke isimlerinin ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından resmen bugün açıklanacağı bildirilmişti.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez cuma günü, "Türkiye'nin muafiyet gösterilecek ülkeler arasında olduğunu biliyoruz. Ancak detaylar elimize ulaşmadı." açıklamasını yapmıştı.

İLK YAPTIRIM İRAN RİYAL'İNİN DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETMESİNE NEDEN OLDU

ABD Başkanı Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile birlikte imzalanan nükleer anlaşmadan, ülkesini 8 Mayıs'ta çekmişti. Bu kararın ardından Washington yönetimi, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos'ta yürürlüğe koymuştu.

İlk yaptırım paketi, İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum ve kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini yaptırımlara tabi hale getirmişti.

GÜNEY KORE YAPTIRIMLARDAN MUAF

Güney Kore, ABD'nin İran'a uygulamaya başladığı yaptırımlarından muaf olduğunu ve İran'dan petrol alımına devam edeceğini duyurdu. Yapılan açıklamada Güney Kore'nin İran Merkez Bankası ile olan işlemlerine de devam edileceği belirtildi.

TAHRAN YÖNETİMİ BY-PASS EDECEĞİNİ AÇIKLADI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklama yaptı ve ülkesinin yaptırımları delerek petrol satışını sürdüreceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasemi, Tahran'ın Nükleer Anlaşma'nın diğer tarafları ile düzenli iletişim halinde olduğunu açıkladı. Kasemi tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği ile ticaret mekanizması oluşturmanın zaman alacağı, İran'a karşı başlatılan ekonomik savaşın anlamsız ve psikolojik olduğu ve Trump yönetiminin yaptırım bağımlısı olduğu ve uluslararası anlaşmalardan çekildiği belirtildi.

İSRAİL YAPTIRIM KARARINI OLUMLU KARŞILADI

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, ABD'nin İran'a yaptırım kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

AB YAPTIRIMLARA KARŞI OLDUĞUNU TEKRARLADI

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Komiseri Pierre Moscovici, AB'nin ABD tarafından İran'a uygulanan yaptırımlara karşı olduğunu yineledi.