Çocuklarında istemsiz olarak baş gösteren ve fiziksel sorunlara yol açan davranışların ebeveynleri korkuttuğunu dile getiren uzmanlar, diş gıcırdatma, göz kırpma, tırnak yeme, kafa sallama gibi istemsiz davranışların altında yatan sıkıntıların araştırılması gerektiğini ifade ediyor.

Çocukların hayatında rekabetin artması, stres, ailelerin mükemmeliyetçi tavırları gibi faktörlerin tiklere neden olduğunu savunan uzmanlar, bazı alınacak önlemlerle tiklerin önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Uzmanlar son yıllarda çocuk tiklerinde artış olduğunu vurgularken, ebeveynlerin bu istemsiz davranışlar nedeniyle kaygı duyduğunu kaydediyor.

Kas gruplarının veya sesin ani, hızlı, tekrarlayıcı ve istemsiz hareketleri olarak tarif edilen tiklerin, sıklıkla yüz, boyun, omuz, göğüs kafesi ve ellerde ortaya çıktığını hatırlatan uzmanlar, basit veya karmaşık has hareketleri şeklinde ortaya çıkabileceklerini vurguluyor.

Uygunsuz söz söyleme, hırıltı ve boğaz temizleme gibi davranışların da tik olarak nitelendirildiği üzerinde duran uzmanlar, diş gıcırdatmadan kafa sallamaya, saç ve cilt çekmeden parmak emmeye dek pek çok türünün bulunduğunu paylaşıyor.

Basit tiklerin tedavi gerektirmediğini ifade eden uzmanlar, tiklerin süresinin de tedavi konusunda fikir verdiğini belirtiyor.

Okuldaki rekabet ortamı, uyum sorunları, sınav stresi, günlük yaşam kargaşası, ailelerin mükemmeliyetçi davranışları, disiplinsizlik, sınırsızlık, kardeş gelişi, aile içi geçimsizlik, sağlık problemleri, boşanma, taciz, istismar, ihmal gibi etkenlerin de çocukları baskı altına sokarak tikleri meydana getirdiğini hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar çocuklarında tik baş gösteren ebeveynlerin çocuklarının tiklerine müdahale etmemesi ve bunu dile getirmemesi gerektiğini işaret ederken, basit motor tiklerinin tedavi gerektirmediğini de savunuyor.

Ancak obsesif kompulsif bozukluk ve dikkat eksiliği de tiklere eşlik ediyorsa mutlaka tedavi uygulanması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, ilaç tedavisi dışında çocuğun yaşı uygunsa botoks tedavisinin de etkili olduğunu dile getiriyor.