Uzmanlar Alzheimer hastalığının ilk olarak rutin işlerin yapımı sırasında kendini gösterdiğini, gündelik hayatta yapılan yemeklerin ve işlerin değişmesi, tuz yerine şeker konulması, yolların karıştırılması, mevsime uygun giyinilememesi şeklinde ortaya çıktığını kaydediyor. Böylesi durumların ortaya çıkması halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği savunan uzmanlar, yoğun iş temposu ve teknolojinin her geçen gün hayatımıza biraz daha girmesiyle birlikte unutkanlığın had safhaya ulaştığının da altını çiziyor.

Artık daha erken yaş dönemlerinde de saptanmaya başlayan ve ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunmayan alzheimerin, 65 yaşın üstünde bulunan her 6 kadından 1'inde ve aynı yaş grubundaki her 11 erkekten birinde gözlemlendiğini belirtiliyor.

Kısa süreli unutkanlıkların normal yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabileceğini de kaydeden uzmanlar, yaşlanmayla birlikte zihinsel yeti kaybının ortaya çıkmasının bunun altında yatan neden olduğunu savunuyor. Bir eşyanın konulduğu yerin unutulmasının, aranmasının ve sonradan hatırlanarak bulunmasının hemen Alzheimer olarak tanımlanmaması gerektiğini işaret eden uzmanlar, Alzheimer tanısı konulabilmesi için bir eşyanın örneğin ütünün olmaması gereken bir yerde yani buzdolabında bulunması gerektiğini dile getiriyor.

Ayrıca Alzheimer hastalarının ne yazık ki kendi hastalıklarının farkında olamayacaklarını ve kendi kendilerine doktora gitme yetisine sahip olamayacaklarını da hatırlatmakta fayda var.

Alzheimer belirtilerinin erken, orta ve ileri olarak sınıflandırıldığını kaydeden uzmanlar, her dönemin hastanın da yaşına bağlı olmak kaydıyla yaklaşık 3 yıl sürdüğünü paylaşıyor.