Bilim insanları uzun süredir üzerinde uğraştıkları insan embriyosundaki hastalık taşıyan genlere müdahaleyi sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde başardı.


Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde bu özel çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları hastalık taşıyan DNA hücrelerine labaratuvar ortamında genetik müdahaleyi başardı.


DNA temizleme projesinin sorumluları arasında bulunan bilim insanlarından Shoukhrat Mitalipov DNA'yı moleküler bir makas aracılığıyla temizlediklerini işaret ederken, bu moleküler makas yardımıyla özel bölgeler üzerinde de çalışmaların gerçekleştirilebileceğini kaydediyor.


DNA'YA KESİK ATILARAK SORUNLU BÖLGE TEMİZLENİYOR


DNA'da bir kesik atıldıktan sonra uzun bir ip gibi olan DNA'nın sıkıntılı bölgesinin temizlendiği üzerinde duran uzmanlar, embriyoların genellikle bu kesilen kısımlarının tamir edilmesinin bu yöntemle kolay bir şekilde gerçekleştiğini hatırlatıyor.
Uzmanlar araştırma sırasında müdahale ettikleri embriyoların yüzde 72'sinin hastalıklı DNA'lardan kurtulduklarını gözlemediklerini işaret ediyor.


DÖLLENMENİN HEMEN ARDINDAN DA MÜDAHALE EDİLEBİLECEK


Yumurtaların döllenmesinin hemen ardından da bu işlemin yakında yapılabileceğini belirten uzmanlar, embriyonun zamanla yeni hücrelerin gelişmesini sağlayacağını ve eski DNA'lardaki sorunları tamir edeceğini kaydediyor.


ETİK TARTIŞMALAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR


Şimdilik DNA'sına müdahale edilen embriyoların etik gerekçelerden dolayı birkaç günden fazla yaşatılmasına izin verilmedi.
Birleşmiş Milletler'in Biyoetik İhtisas Komitesi 2015'te yaptığı çağrıda insan embriyosu üzerinde yapılan genetik çalışmaların durdurulmasını istemişti.


Önümüzdeki günlerde etik gerekçelerle birkaç günden fazla yaşatılmasına izin verilmeyen bu embriyoların yaşatılıp yaşatılmayacağı ile tartışmaların had safhaya ulaşacağını düşünenlerin sayısı hayli fazla.


Çünkü bilim insanları teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalıkların da ortadan kalkmasını sağlayacak bu uygulamaların sonuçlarını görmek için büyük bir istek duyuyor.