Amerikalı doktorlar tarafından geçtiğimiz sene yeni bir teknik ile üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya gelmişti. Fakat Amerika'da geçtiğimiz günlerde bazı genetik hastalıklardan kaçınmak adına gerçekleştirilen anne, baba ve donör yumurtası ile üç kişiden DNA alınarak gerçekleştirilen bu deneysel çalışma ne yazık ki sonlandırıldı.

Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar

Geçtiğimiz yıl Ürdünlü bir çiftin bebek sahibi olabilmesini sağlamak amacıyla kullanılan bu teknik, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından onaylanmadı ve kongre, FDA'nın bu tür deneyleri yapmak için sunulan önerileri bile gözden geçirmesini men etti.

Ancak İngiltere'de geçtiğimiz yıl sağlık otoriteleri tarafından temkinli kullanım şartıyla ilk lisansını almıştı.

Konuyla ilgili olarak bazı uzmanlar gerçekleşen bu çalışmanın organ nakline benzediğini dile getiriyor. Özellikle üç ebeveynin genetik yapısını içerir gibi görünse de aslında çalışmanın farklı bir iç yapısı olduğunu belirten uzmanlar, bu teknik sayesinde mitokondrinin yalnızca DNA'sını donör yumurtasına aktaracak şekilde planlandığını savunuyor.

Geçtiğimiz sene doğan bir çocuğun annesinin çocuğa Leigh sendromu olarak isimlendirilen genellikle doğumdan birkaç sene sonra ölümle sonuçlanan nörolojik bir bozukluğu aktarabilecek DNA taşıdığı belirlenmişti. Burada deneysel teknikler sayesinde annenin DNA'sının bir kısmı yumurtadan ayrılarak hastalığa sebebiyet veren DNA'dan arındırıldı.

Sağlıklı DNA, donörün yumurta içerisine konularak döllendirildi. Sonuç olarak bebek hem annesinin hem de yumurta vericisinin DNA'sını taşıyarak dünyaya geldi.

Çok büyük genetik hastalığı bulunan ve özel durum olarak nitelendirilen bu durumlarla mücadele etmek zorunda kalan kişilerin 3 ebeveynli bebek yöntemine başvurabileceğini söyleyen uzmanların sayısı hiçte az değil. Aslında bu olaya 3 ebeveynli bebek olarak değil tedavi olarak bakmak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.