3 Türk Takımı, Avrupa’nın En İyi Start-up Ödülü’ne Layık Görüldü

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından düzenlenen 2025 EIT Innovation Awards kapsamında gerçekleştirilen EIT Jumpstarter Büyük Finali, Türkiye’nin uluslararası inovasyon arenasındaki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Bu prestijli etkinlikte, Türkiye'den üç start-up takımı ödül kazanarak önemli bir başarıya imza attı.

EIT Jumpstarter Programı ve Ödül Töreni

Budapeşte merkezli Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü, Avrupa Birliği’nin inovasyon ekosistemini güçlendirmek amacıyla EIT Jumpstarter programını yürütmektedir. Bu yıl düzenlenen EIT Jumpstarter Büyük Finali, Budapeşte Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi ve 21 start-up, toplamda 132 bin 500 avroluk erken aşama finansmanı için yarıştı. Türkiye’den Polium Scientific, Beaver Nexus ve Chitolastic isimli girişimler, büyük finalde dereceye girerek uluslararası başarılarını taçlandırdı.

Ödül Kazanan Türk Girişimleri

Polium Scientific, “Gıda ve Tarım Teknolojileri” kategorisinde birincilik ödülünü kazanırken, Beaver Nexus “Enerji ve Yenilenebilir Kaynaklar” kategorisinde ikinci, Chitolastic ise “Ham Madde” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. Bu başarı, Türkiye’nin inovasyon ekosistemindeki potansiyelini ve girişimcilerinin küresel düzeydeki rekabet gücünü göstermektedir.

Büyük Finaldeki Rekabet ve Katılım

EIT Jumpstarter programının bu yılki büyük finaline, 20’den fazla ülkeden 908 başvuru arasından seçilen 42 takım katıldı. Finalde, temsilciler projelerini canlı sunumlarla tanıtarak jüri karşısında yer aldılar. Her kategoride üç kazanan belirlenirken, kategori birincileri 10 bin avroluk ödül kazandılar. Ukrayna’dan gelen kadın girişimciler de, EIT Red Kalyna programı kapsamında inovasyona desteklerinden dolayı ödüllendirildi.

Programın Etkileri ve Geleceği

EIT Jumpstarter programı, 2017 yılından bu yana 140 start-up’ın kurulmasına katkı sağladı ve 1.200’den fazla katılımcıya eğitim vererek 2.000’den fazla yeni iş imkanı yarattı. Ayrıca, yaklaşık 150 milyon avro değerinde dış yatırım çekmeyi başardı. EIT Bölgesel İnovasyon Şeması (RIS) Proje Koordinatörü Kristina Lovrek, bu yılki finalistlerin sektörlerinde gerçek etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, EIT Jumpstarter programının her yıl daha yenilikçi fikirleri çektiğini vurguladı.

Bu yılki kategorilerde ödül kazanan diğer girişimler arasında sağlık alanında MYLeukaemia, gıda ve tarımda BOREAL CACAO Ltd ve AquaBoostNano, enerji ve yenilenebilir kaynaklarda RenU Fuel Solutions, ham maddede ProSpec gibi isimler yer aldı. Ayrıca, özel ödüller Batı Balkanlar ve Akdeniz üye devletleri gibi çeşitli bölgelerden gelen projelere de verildi. EIT Jumpstarter, Avrupa’daki inovasyonun geleceğini şekillendiren bir platform olarak önemini korumaktadır.

İLGİLİ HABERLER