Bakan Kurum Duyurdu: Nüfusa Göre İtfaiye Personeli Sayıları Artırıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, büyükşehir belediyelerinde itfaiye personeli sayısının nüfusa göre artırılacağını açıkladı. Bakan Kurum, bu değişikliğin yerel yönetimlerin itfaiye teşkilatlarını güçlendireceğini belirtti. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ilgili detaylar da açıklandı.

Yönetmelik Değişikliği ve İtfaiye Personeli Sayıları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, büyükşehir belediyeleri tarafından yapılan talepler ve ilgili kurumlarla gerçekleştirilen istişareler sonucunda “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte” değişiklik yaptı. Bu değişiklik ile birlikte, büyükşehir belediyelerinde itfaiye personeli sayıları, nüfus kriterlerine göre yeniden düzenlendi. Nüfusu 1 milyona kadar olan belediyelerde 90, 1 ila 2 milyon arasında olanlarda 176, 2 ila 3 milyon arasında olanlarda 432, 3 ila 5 milyon arasında olanlarda 102 ve 5 ila 7,5 milyon arasında olan belediyelerde ise 272 ilave itfaiye personeli istihdam edilecek.

Norm Kadro Standartlarına Eklemeler

Yapılan yönetmelik değişikliği ile büyükşehir belediyelerinin norm kadro standartları cetveline 10 şube müdürü, 10 şef ve 3 uzman kadrosu eklenirken, bağlı kuruluşların norm kadro cetveline de 5 şube müdürü, 10 şef ve 3 uzman kadrosu dahil edildi. Ancak, eklenen itfaiye unvanlı personel, ilgili idarelerin mevcut kadro sayılarında herhangi bir artış olmaksızın, kullanılmayan kadrolardan düşülerek eklenecektir.

Kadro Ünvânlarında Yapılan Değişiklikler

Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise belediyeler ve bağlı kuruluşların kadro unvanlarında gerçekleştirilen düzenlemelerdir. İhtiyaç duyulmayan bazı kadro unvanları kaldırılmış, benzer unvanlar birleştirilmiş ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda ek kadro unvanları tanımlanmıştır. Bu kapsamda, gerontolog, dil ve konuşma terapisti ile ergoterapist unvanları sağlık personeli kadrolarına eklenmiştir. Ayrıca, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşları için yeni kadro unvanları da belirlenmiştir. 'İş Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanı' ve 'Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi Dairesi Başkanı' gibi unvanlar atanırken, diğer belediyelerde de 'İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü' kadrosu eklenmiştir.

Gelirler Müdürü Kadrosu Zorunlu Hale Getirildi

Yapılan düzenlemelerle birlikte, belediyelerin gelirlerinin tarh, tahakkuk ve tahsilat oranlarının artırılması amacıyla 'Gelirler Müdürü' kadrosu, il belediyeleri ile nüfusu 50 bin ve üzeri olan belediyelerde zorunlu hale getirildi. Bu değişiklikler, yürürlüğe girdikten en geç altı ay içerisinde uygun hale getirilecektir.

İLGİLİ HABERLER