Türkiye'de elektrik faturalarına yönelik devlet desteği uygulamalarında önemli bir değişiklik 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, yıllık elektrik tüketimi 4 bin kilovatsaatin üzerinde olan aboneler destek kapsamından çıkarılacak. Bu değişiklik, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve desteklerin adil bir şekilde dağıtılması amacıyla gerçekleştiriliyor.
Destek Limiti Güncellendi
Yeni düzenlemeye göre, yıllık 4 bin kilovatsaat (aylık ortalama 333 kilovat) elektrik tüketen aboneler, destek almaya devam edecek. Bu tüketim miktarı, yaklaşık 984 lira civarında bir fatura tutarına karşılık gelmektedir. Türkiye genelinde 43 milyona yakın mesken abonesinin bulunduğu göz önüne alındığında, yeni uygulamanın yaklaşık 2,5 milyon aboneyi etkileyeceği öngörülmektedir. Bu rakam, toplam abone sayısının yaklaşık yüzde 6'sına denk gelmektedir.
Belirli Gruplar Muaf Tutulacak
Yeni sistemle birlikte, bazı gruplar destekten muaf tutulacak. AFAD’a bağlı geçici barınma evleri, camiler, Kur’an kursları, cemevleri, ibadethaneler, cihaza bağlı vatandaşlar, şehit aileleri ve gaziler ile tarımsal faaliyet yürüten tüketiciler, bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Bu muafiyetler, sosyal yardımların ihtiyaç sahibi kitlelere daha etkin bir biçimde ulaşmasını sağlamak amacı taşımaktadır.
Enerji Tasarrufu Bilincinin Artırılması
EPDK yetkilileri, yapılan düzenlemenin hem sosyal desteklerin ihtiyaç sahiplerine daha etkin bir şekilde ulaşmasını sağlayacağını hem de enerji tasarrufu bilincinin artırılmasına katkıda bulunacağını belirtmektedir. Yeni elektrik tarifesi uygulaması, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren aboneler için yeni bir dönemin başlaması bekleniyor.