İçişleri Bakanlığı duyurdu: Operasyonlar jandarma ve savcılıkların koordinasyonunda gerçekleştirildi

İçişleri Bakanlığı, DEAŞ'a yönelik 30 ilde düzenlenen operasyonlarda 119 şüphelinin yakalandığını ve dijital materyaller ele geçirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, terör örgütü DEAŞ'a yönelik 30 ilde düzenlenen operasyonlarda 119 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Bakanlığın duyurusuna göre operasyonlar, Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile Cumhuriyet başsavcılıklarının koordinasyonunda il jandarma komutanlıklarınca gerçekleştirildi.

Operasyonlar hangi illerde düzenlendi?

Operasyonların Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Burdur, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Iğdır, İstanbul, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Mardin, Muğla, Muş, Niğde, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Van'da yapıldığı bildirildi.

Böylece çalışma, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 30 ili kapsadı. İçişleri Bakanlığı, operasyonların DEAŞ'ın faaliyetleri ve finans yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Şüpheliler hakkında hangi iddialar bulunuyor?

Bakanlığın açıklamasında yakalanan şüpheliler hakkında üç temel iddia sıralandı.

Buna göre bazı şüphelilerin sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütünün propagandasını yaptığı, bazılarının örgüt üyeliğiyle bağlantılı olduğu ve bazı kişilerin örgütle iltisaklı kişiler ile sözde yardım kuruluşları üzerinden finans sağladığı öne sürüldü.

Şüpheliler hakkındaki değerlendirmeler soruşturma aşamasındaki iddialardan oluşuyor. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan kişiler için masumiyet karinesi geçerliliğini koruyor.

Dijital materyaller incelemeye alındı

Operasyonlar sırasında çok sayıda örgütsel doküman ile dijital materyalin ele geçirildiği açıklandı.

Materyallerin türü, sayısı ve içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşılmadı. Ele geçirilen doküman ve dijital materyallerin, Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında incelenmesi bekleniyor.

İncelemelerin ardından şüphelilere yöneltilen iddiaların kapsamı ile uygulanacak adli işlemlerin daha net hâle gelmesi bekleniyor.

Yakalanma ile tutuklama aynı anlama gelmiyor

İçişleri Bakanlığının ilk açıklamasında 119 şüphelinin yakalandığı bildirildi. Ancak şüphelilerden kaçının gözaltına alındığı, adliyeye sevk edildiği, adli kontrolle serbest bırakıldığı veya tutuklandığına ilişkin ayrı bir bilgi verilmedi.

Yakalama işlemi, şüphelilerin tamamının tutuklandığı ya da haklarında kesinleşmiş hüküm bulunduğu anlamına gelmiyor. Bundan sonraki süreç, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet başsavcılıklarının değerlendirmeleri ile yetkili yargı mercilerinin kararları doğrultusunda ilerleyecek.

Adli süreçle ilgili yeni açıklama bekleniyor

Operasyonun ardından şüphelilerin ifade ve sevk işlemlerine ilişkin yeni bilgilerin ilgili başsavcılıklar veya İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılması bekleniyor.

Tutuklama, adli kontrol, serbest bırakma veya yeni yakalama kararlarının açıklanması hâlinde mevcut haber güncellenmeli. İlk resmî açıklama, operasyonun kapsamını ve şüpheliler hakkındaki iddiaları ortaya koyarken adli sürecin sonucuna ilişkin kesin bilgi içermiyor.

İLGİLİ HABERLER