Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, 10 Ağustos 2023 tarihinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından başlatılan afet konutları inşaatının temeli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla atıldı. Toplamda 531 bağımsız bölümden oluşacak konutların temeli, Sındırgı Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenle atıldı. Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, devletin söz verdiği konutları en kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Deprem Sonrası Hasar ve Yeniden İnşa Çalışmaları
10 Ağustos’taki depremin ardından Sındırgı ilçesinde, ilçe merkezi ve kırsal alanlarda 16 yapının yıkıldığı tespit edildi. Bu yapılar arasında metruk olanlar da bulunurken, depremin etkisiyle 815 bağımsız bölüm ağır hasar almıştı. Törende konuşan Bakan Kurum, "Yaşadığımız afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. İlk gün verdiğimiz sözü tutmak için gece gündüz çalışıyoruz. Balıkesir’in Sındırgı ilçesi için yeni yuvalar inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Yeni Konut Projeleri ve Kentsel Dönüşüm Vurgusu
Bakan Kurum, konuşmasında Sındırgı ve çevresinde toplam 531 konut, iş yeri ve ahır inşa edileceğini belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek, "Deprem gerçeğini asla göz ardı edemeyiz. Çocuklarımızın geleceği için evlerimizi güvenli hale getirmeliyiz" dedi. Bakan, Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerine de değinerek, bu süreçte devletin kararlılığı ve halkın desteği ile milyonlarca konutun dönüştürüldüğünü ifade etti.
Devletin Sözleri ve Hızlı İcraat
Kurum, deprem sonrası hızlı bir şekilde konut inşa sürecine başlandığını dile getirerek, "Bu devlet, saatte 23, günde 550 konutu bitiren alnının akıyla teslim eden bir devlettir. Herkesin güvenli ve huzurlu evlere kavuşmasını sağlamak için çalışıyoruz" dedi. Ayrıca, Balıkesir merkez ve ilçelerinde, dar gelirli vatandaşlar için özel konut projeleri yapacaklarını da müjdeledi.
Afetlerle Mücadelede Siyasi Birlik Vurgusu
Bakan Kurum, siyasi çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini belirterek, "Deprem sonrasında yaşanan acıların önüne geçmek için hep birlikte hareket etmeliyiz. Kentsel dönüşüm, yaşam meselesidir ve bu konuda cesur adımlar atmalıyız" şeklinde konuştu. Ayrıca, yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışacaklarını vurgulayarak, her vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanması adına gereken adımları atacaklarını ifade etti.
Törenin ardından Bakan Kurum, protokol üyeleri ve bölge halkıyla birlikte afet konutlarının ilk harcını dökmek için hazırlanan butona bastı. Bu adım, Sındırgı'da deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının resmi olarak başladığını gösteriyor.