Dengesiz ve soğuk havaların hastalıklara davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, salgın halinde kendini gösteren gribal enfeksiyonların, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük şikayetiyle kişileri vurduğunu dile getiriyor.

Ani işitme kayıplarıyla ilgili olarak da özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yani nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıkların çoğunlukla orta kulağı, nadiren de olsa iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarını tetikleyebileceğini hatırlatan uzmanlar, çoğunlukla tek kulağın bazen de iki kulağın etkilenebileceğini dile getiriyor.

Uzmanlar bunun yapılan işitme testlerinde birbirini takip eden 3 frekansın her birinde en az 30 desibel veya daha fazla kayıp görülmesiyle teşhis edilebileceğini hatırlatırken, özellikle soğuk havalarda yaygın olarak gördüğümüz nezle-grip şeklindeki enfeksiyonlar, üst solunum yolları mukozasında şişlikler oluşturarak sinüslerin havalanmasını ve östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağın havalanmasını bozabileceğinin altını çiziyor.

Bu durumdaki hastalarda kulak tıkanması, işitme kaybı şeklinde şikayetlere yol açabileceğini savunan uzmanlar, orta kulak iltihabının da bu enfeksiyonlar sonrası sıkça gördüğümüz işitme kaybı nedenlerinden olduğunu belirtiyor.

Orta kulak iltihabında kulak ağrısı, kulak zarında kızarıklık ve orta kulakta iltihabi sıvı birikimi oluşarak beraberinde işitme kaybı da gelişir. Bu kayıplar genellikle enfeksiyonun tedavi edilmesi sonrasında sorunsuz olarak iyileşir.