Uzmanlar kalp atımı başta olmak üzere her şeyin hızlandığını veya ara sıra düzensizlik olduğunu hissediyorsanız veya aniden içinizin boşaldığı hissine kapılıyorsanız kalbinizde aritmi olabileceğini kaydediyor.

Özellikle eskiden ilerleyen yaşlarda gözlemlenen ancak günümüz koşuşturmacası içinde hemen hemen her yaştaki kişide saptanabilen aritmiye bazen stres, bazen kalp problemleri bazen de romatizmal hastalıkların yol açtığını hatırlatmakta fayda var.

Peki ama aritmi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Kalbimizin belli bir ritimde çalışması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, 60 saniye içinde belirli sayıda kalp atımının, düzenli şekilde gerçekleşmesi büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Aksi takdirde kalbin performansını olumsuz yönde etkilediğini işaret eden uzmanlar, . 'Aritmi' olarak tanımlanan bu tablonun ortaya çıkmasında da farklı nedenler rol oynadığını ifade ediyor.

Özellikle yapısal bozuklukların bu hastalığı tetiklediğini belirten uzmanlar, çoğunlukla kalp kapaklarında bozulmalara, kalbin odacıklarında büyümelere rastlanır. Öte yandan vücuttaki elektrolit dengesizliklerinden dolayı potasyum oranının yüksek olması, kalsiyum oranlarının farklı, düşük veya yüksekliği de kalp ritmini etkileyebildiğini kaydediyor.

Kalp ritminde bozulma, her bireyin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Farklı türlerde ortaya çıkan aritmiler içinde en sık atriyal fibrilasyona rastlanır. Toplumun yüzde 0,5-2'sinde görülmektedir. Yaş ilerlediğinde bu oran yükselir. 60 yaş üzeri popülasyonda yüzde 10'dan fazla oranda atriyal fibrilasyona rastlanmakla birlikte özellikle ileri yaştaki hasta grubunda bu rahatsızlık başka problemlere de yol açabilmektedir.