Kronik hastalıkları bulunanların, yaşlıların, çocukların yanı sıra hiçbir hastalığı bulunmayanların bile aşırı sıcakların tehdidiyle karşı karşıya olduğunu savunan uzmanlar, bilinç bozukluklarından baş ağrısına, kusmadan baş dönmesine kadar pek çok hastalığın sıcaklardan kaynaklandığının üzerinde duruyor.

Beyin kanaması ve kalp krizinin de sıcakların etkisiyle ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, bugünlerde hepimizin serinlemek adına sarıldığımız soğuk içeceklerin de farenjit başta olmak üzere pek çok hastalığı tetiklediğini belirtiyor.


Soğuk ve buzlu içeceklerin farenjitin yanı sıra karın ağrısı ve ishal gibi bağırsak ve mide problemlerine de yol açtığını kaydeden uzmanlar, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunun altını çiziyor.

Aşırı sıcaklardan bunaldığımız şu günlerde vücut ısımızın düşmesini sağlamak için sık sık duş almamız gerektiğini hatırlatan uzmanlar, duş almanız mümkün değilse, ayaklarınızı, yüzünüzü ve ensenizi ıslatmanızı öneriyor.

Aşırı sıcaklarda tükettiğiniz çay ve kahve miktarına da sınırlama getirmeniz konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, aksi halde çay ve kahvenin idrar söktürücü özelliğinden dolayı çarpıntı, tansiyon yükselmesi, sinirlilik ve uykusuzluk yaşayabileceğinizi paylaşıyor.

Vücudunuzun direncini attırmak adına sebze ve meyve tüketimine sıcaklarda daha da önem vermek gerektiğini işaret eden uzmanlar, vücudun su alımını desteklemek açısından da bu besinlerin etkili olduğunu hatırlatıyor.

Açıkta satılan besinlerin sıcaklarda daha da tehlikeli hale geldiğini kaydeden uzmanlar, çabuk bozulmanın gıda zehirlenmesine kadar götürebileceği konusunda hem fikir.

Sıcak günlerde susama hissi olmasa bile bol bol su içmeniz gerektiğini hatırlatan uzmanlar, sıvı kısıtlaması gereken hastalıklarda ise mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Vücudunuzun daha az güneş ışınını çekmesi için açık renkli giyinmeye özen göstermeniz gerektiğini kaydeden uzmanlar, şapka ve güneş gözlüğü kullanımına da önem verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.