Dünyanın önde gelen süt üreticilerinin üretimin gerilemesiyle birlikte Avrupa'da tereyağı krizi yaşandığını belirten bilim insanları, stokların yüzde 99 oranında azaldığını işaret ediyor.

Bilim insanları tarafından aklanan ve vücudumuz için faydalı olduğu artık kabul edilen tereyağı fiyatları tam anlamıyla uçuşa geçti.

BM Tarım ve Gıda Örgütü yani kısa adıyla FAO'nun açıkladığı verilere göre tereyağı fiyatları büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Fiyat artışları Avrupa'da tereyağı krizinin baş göstermesine yol açarken, talebin giderek arması da şirketlerin zora düşmesine neden oluyor.


Temmuz ayı başında gıda devi Arla'nın CEO'su tarafından yapılan açıklamada yeterli süt sağlanmadığı ve tereyağı üretiminde sıkıntı yaşanabileceği belirtilmişti. Bu açıklama paniğe neden olmuştu. Şimdi ise Arla'nın Ceo'sunun ön görüsünün ne kadar doğru olduğunu hep birlikte görüyoruz.

Avrupa genelinde haziran ayında tereyağı fiyatları yüzde 14 oranında artarken, yılbaşından beri yapılan artışlar yüzde 100'ü bulmuştu. Geçtiğimiz yıl 200 olan FAO tereyağı fiyat endeksi bu yıl ise 400'ü aşmış bulunuyor.

Katılım marjları da göz önüne alındığında fiyat artışlarının yakında pastane ürünlerine yansıması da bekleniyor.

Küresel süt ürünleri uzmanları, tereyağ talebinde yapısal bir değişim yaşandığını dile getirirken, 2014 ve 2015 yıllarında arz fazla olmasına rağmen, talebin fiyatlarda düşüşü engellediğini vurguluyor.

Kalp ve damar hastalıkları ile tereyağ arasında güçlü bir bağlantı olmadığının ortaya konulmasıyla birlikte terayağına yöneliminin arttığını hatırlatmakta fayda var.

Sütün aynı zamanda taze süt, krema ve peynir üretiminde kullanılıyor olması nedeniyle tereyağ üretimine yönlendirilen süt miktarında önemli bir artış yaşanmadığına dikkat çekiliyor.