Ay gerçekten Dünya'dan uzaklaşıyor mu?

Soru son zamanlarda epey gündemde. Gecelerin ışık kaynağı olan Ay insanların yaşamını sürdürebilmeleri için gerekli doğal kaynaklardan bir tanesidir. Ay'ın ilk meydana geldiği zaman Dünya'ya daha yakın olduğu bilinmektedir. Bilgisayar destekli bazı kaynaklar Ay'ın Dünya'ya bugün olan uzaklığı 402.500 km olurken bir zamanlar 20.500 km olduğunu ispatlarla bizlere sunmaktadır.

Ay'ın Dünya yörüngesinden uzaklaşmasının sebebinin ise gelgitler olduğu düşünülmektedir. Geçmiş yıllarda insanlar gökyüzüne baktığında Ay'ı yakın olarak görebiliyordu. Fakat bugün gelinen noktada geçmişe nazaran Ay bize daha uzak görünmekte ve ilerleyen yıllarda daha da uzaklaşıp giderek daha küçük görülmesi bekleniyor. Bu süreç on binlerce, yüzbinlerce yıl sürse de Ay'ın bir zaman sonra Dünya'nın uydusu olmaktan çıkacağı bekleniyor.

Ay'a yerleştirilen ve çeşitli lazer ışınlarının gönderilip veri alımı sağlanarak elde edilen bilgilerle Ay her geçen yıl Dünya'dan 3,8 santimetre uzaklaşıyor. Ayrıca Ay 4,5 milyar yıl içinde dünyadan 19 kat uzaklaşmıştır. NASA sürekli Ayın gözlemlerini gerçekleştirerek verileri toparlayarak bilgi sahibi oluyor. Bu gözlemler sayesinde Ay yavaş yavaş hiç durmadan Dünyadan uzaklaştığı görülüyor.


Eğer Ay bu şekilde uzaklaşmaya devam ederse Dünya üzerinde birçok denge alt üst olacaktır. Son 4,5 milyar yıl içerisinde Ay Dünya'ya koruma görevi yapıp sabit bir eksen yarattı. Ay ile Dünya arasında karşılıklı bir çekim gücü vardır. Ay dünyadan bu şekilde uzaklaşmaya devam ederse bu çekim kuvveti azalıp Ay'ın çekim gücü Dünyayı korumamaya başlayacak ve felaketler meydana gelecektir.