Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilim insanları pek çok hastalığın önüne geçebilmek adına ilginç araştırmalara imza atıyor. Bu araştırmalardan biri de Illinois Üniversitesi'nde gerçekleşti.

Bilim İnsanları tarafından yapılan bir çalışma bazı bağırsak mikroplarının beyin ile kortizol hormonu aracılığıyla irtibata geçtiğini ortaya koydu.

Illinois Üniversitesi'nde bilim insanları tarafından yürütülen çalışma bilim dünyasını şaşırtan bir detayı gün yüzüne çıkardı. Illinois Üniversitesi'nin beyin ve bağırsağın gelişimlerini doğan bebeklerinki ile çok benzer olan bir aylık domuz yavruları üzerinde incelediği çalışmanın sonuçları Science Daily'de yayımlandı.


Bilim insanlarını üç aşamaya ayırdığı çalışmanın ilk etabında domuz yavrularının dışkılarındaki bakteri miktarı ile bağırsaklarındaki gitgide artan içerik tamamlandı. Bunun yanı sıra domuz yavrularının beyinlerinde ve kanlarındaki birleşenlerin konsantrasyonları da saptandı.

DOMUZ YAVRULARININ DIŞKISI İNCELENDİĞİNDE İLGİNÇ BİR DETAY ORTAYA ÇIKTI

Hayvanların dışkılarındaki ruminococcus bakterisinin yoğunluk kazandığında beyinde aspartik astin türevi N-Asetilaspartat miktarının azaldığı bilim insanları tarafından gözlemlenirken, ruminococcusun dışındaki bakteroitlere ilişkin bazı bulguların, otistiklerde rastlanan değerlerle örtüştüğü de dikkatlerden kaçmadı.

DIŞKI İLE SEROTONİN VE KORTİZOL BAĞLANTISI

Bilim insanları araştırma sırasında dışkı mikrobiyotası ile serotonin ve kortizol arasında üçlü bir ilişki olduğunu fark ederek, bakteroitlerin daha yüksek serotonin seviyeleri, Ruminococcus'un ise daha düşük serotonin ve kortizol konsantrasyonlarıyla ilişkili olduğunu saptadı.

Biyometrik Teknolojinin Yükselişi, Uzmanların Rolü Biyometrik Teknolojinin Yükselişi, Uzmanların Rolü

BEYİNLE İLETİŞİM KURDU

Kortizolün, ruminococcus ve beyinde N-Asetilaspartat konsantrasyonları arasında bir tür ara buluculuk yaptığını, bir başka deyişle ruminococcusun kortizol aracılığıyla beyinle iletişime geçtiği ve beyinde değişikliklere yol açtığı belirlendi.

Keşfin, otizmin özelliklerinin açıklanması için potansiyel bir yol haritası olabileceği ifade edildi.