Yetersiz beslenme, stres, sigara tüketimi, kalitesiz uyku, hareketsiz yaşam ve uzun süre ilaç kullanımının bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen uzmanlar, bağışıklık sisteminiz alarm vermeden harekete geçmeniz gerektiğini vurguluyor.

Harcadığınız efordan daha yorgun hissediyorsanız bunun bağışıklık sisteminizin zayıfladığına yönelik bir sinyal olduğunu kaydeden uzmanlar, sabah yorgun kalkmanın, dinlenmeye rağmen bitkinliğin bitmemesinin ve çabuk yorulmanın doktora gitmeyi gerektiren belirtiler olduğunu hatırlatıyor.

Bitmek bilmeyen yorgunluk kadar dudak ve ağız çevresinde oluşan içi sıvı dolu kabarcıkların yani uçukların yılda 4 defadan fazla tekrarlaması halinde bağışıklık sisteminin güçsüzlüğünün anlamına geldiğini belirten uzmanlar, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerin çok kolay hasta olduklarını ve beyaz kan hücrelerinin yeteri çalışmadığı için hastalıkların daha zor iyileşmesine sebebiyet verdiğini kaydediyor.

Ciltte ortaya çıkan nedensiz yaraların, mantar enfeksiyonlarının da bağışıklık sisteminin zayıflığını ortaya koyduğunu vurgulayan uzmanlar, saçlı deride pullanmanın da zayıflayan bağışıklık sisteminin habercisi olduğunu kaydediyor.

Bütün bunlarla mücadele etmek için öncelikle düzenli ve dengeli beslenmeniz gerektiğini hatırlatan uzmanlar, A, B, C, E, D vitaminleri ile çeşitli mineralleri içeren besinleri almaya özen göstermenizi tavsiye ediyor.

Beslenmenin yanı sıra minimum 6-8 saat uyumaya özen göstermeniz gerektiğini, stres ve kaygı düzeyinizi de düşürmenizin şart olduğunu vurgulayan uzmanlar, düzenli olarak egzersiz yapmanızı da istiyor.