Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci

Vücudumuzu pek çok etkenden koruyan muhteşem bir sistem olan bağışıklık sistemimizin, bazen ağır enfeksiyon, salgın virüsü veya gündelik koşturmaca nedeniyle olumsuz yönde etkilenip, düzgün bir şekilde çalışamayabileceği üzerinde duran uzmanlar, bağışıklık sistemimizi düzgün çalıştırabilmek adına önemli tavsiyelerde bulundu.

Gündelik hayatın stresi, uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi etkenlerin bağışıklık sistemimizi doğrudan zayıflattığını kaydeden uzmanlar, soğuk kış günlerinde bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Peki ama soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunabilmek amacıyla neler yapabiliriz?

Uzmanlar hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem de hasta olmamak için ilk basamağın yeterli ve kaliteli uykudan geçtiğini hatırlatırken, özellikle uyku sürecinde sıcaklığının 18 ile 22 derece aralığında, iyi havalandırılmış ve yeşil yapraklı bitkilerin bulunmadığı bir odanın tercih edilmesini öneriyor. Uyku sürecinde vücudunuzun kendi kendini onardığının altını çizen uzmanlar, ikinci adımının sağlıklı yağlardan biri olan omega 3'ün haftada en az 3-4 kez tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Hastalıklardan korunabilmek adına egzersizlere de büyük önem verilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, gün aşırı açık havada yapılacaktempolu yürüyüşlerin ve diğer günlerde yapılan kuvvet egzersizlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, özellikle kış aylarında yakalanılan hastalıklara karşı direnci artırdığını gösteriyor.

Stres, başta kalp ve sindirim sistemi olmak üzere tüm vücudumuzu olumsuz yönde etkiler. Az miktarda stresin bağışıklığı güçlendirebileceği iddia edilse de depresif moda sokacak derecede duygusal stres, bağışıklığımızı zayıf düşürebilir. İyi uyku, sağlıklı beslenme, düzenli bir hayat stresi azaltır, düzenli spor yapmak ise endorfin denen mutluluk hormonunu artırarak stresle daha iyi baş etmemizi sağlar.

Sigara ve diğer tütün ürünleri, içerdikleri yüzlerce kimyasal madde nedeniyle vücudumuzun neredeyse tüm sistemlerini olumsuz etkiler. Özellikle solunum yolları, kış boyunca mikroplara karşı savunmasız hale gelir, kış enfeksiyonları sigara içenlerde daha uzun sürer, daha zor iyileşir!