Show TV'de yayınlanan Ünlü oyuncu ve sunucu Evrim Akın'ın sunduğu 'Çocuktan al haberi' isimli çocuk programı ile ünlenen Erzurumlu Efecan Koçyiğit, kısa sürede fenomen olmuştu.

Ailesi tarafından Efecan Koçyiğit için sosyal medya hesapları açılmış, bu sosyal medya hesaplarının kısa sürede yüz binlerce takipçisi olmuştu.

5,5 yaşında olan Erzurumlu Efecan Koçyiğit'in şiveli konuşması onu ilgi odağı haline getirdi. Ancak bir problem var ki, o da Efecan Koçyiğit'in aşırı fazla kiloları… Kilosu o kadar fazla ki, sadece fiziksel olarak zarar vermiyor, aynı zamanda konuşmasını bile etkiliyordu. Efecan Koçyiğit, fazla kiloları yüzünden konuşma sırasında nefes sorunu yaşıyor, ve cümlelerinin sonunda zor nefes aldığı gözlemleniyordu.

Bu duruma sosyal medya üzerinden çok sayıda tepki geliyordu. Hatta change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlatılmış ve ailenin çocuğun kilo vermesi için hiçbir şey yapmıyor olması eleştirilmişti. Bir çok kullanıcı, Efecan kilolu iken daha sevimli, kilo verirse sevimliliği gidecek korkusu ile çocuğun kilo vermesi engelleniyor iddialarını ortaya atmıştı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının konuyla ilgili hareket geçmesi gerektiğini belirterek, kampanyayı imzalamıştı.

Bu duruma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da sessiz kalmadı.

Bu amaçla bakanlık bünyesinde bir de kurul oluşturuldu. Ekrana çıkan çocukların aileleri ile temasa geçilecek, çocuklara psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek, ekonomik anlamda sömürülmelerine izin verilmeyecek.

Bu kapsamda ilk olarak Erzurumlu Efecan Koçyiğit'in ailesi ile görüşen bakanlık yetkilileri, aileyi özellikle obezite konusunda uyardı. Efecan'ın doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, ekrana çıkan miniklerin psikolojik olarak da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer aileden, okullar açıldıktan sonra Erzurum İl Müdürlüğü'ne gelerek görüşmelere başlamalarını da istedi.