Uzmanlar hemen hemen her alanda olduğu gibi kolonyanın da sahtesini piyasaya sürenlerin bulunduğunu hatırlatarak, tedbirli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Bayramlarda büyüklerimizin evine çikolata ve kolonyayla gitmeye küçüklüğümüzden beri alışmışızdır. Veyahut gittiğimiz evlerde mutlaka çikolata ile kolonya ikram edilmiştir. İşte bayramlarımızın vazgeçilmezi kolonya ile ilgili olarak Kurban Bayramı öncesinde uzmanlardan uyarı geldi.

Kurban Bayramı öncesinde piyasaya sürülen sahte kolonyaların göze temas etmesi halinde körlüğe sebebiyet vereceğini kaydeden uzmanlar, kalitesiz ve ucuz kolonyalardan uzak durulması gerektiğini paylaştı.

Standart dışı üretimin ciddi sağlık sorunlarını tetiklediğini açıklayan uzmanlar, sahte kolonyalarda kullanılan metil alkolün, insan sağlığı üzerinde ciddi tahribatlara neden olabileceğini savunuyor.

Peki ama sahte kolonya nasıl ayırt edilir?

Uzmanlar sahte kolonyanın elinize dökülünce yanma hissine sebep olduğunu, renginin berraklık taşımadığını ifade ediyor. Bulanık renkteki sahte kolonyanın gözü boyamak amacıyla daha fazla renklendirmeyle piyasaya sürüldüğünü de hatırlatan uzmanlar, renkli ürünlerin başlı başına sakıncalı ürünler olduğunun üzerinde duruyor.

Sevdiklerinize gerçek kolonya almak istiyorsanız kutusu, ambalajı olan ve üzerinde Sağlık Bakanlığı iznine dair bilgiler yer alan ürünleri tercih etmeniz gerektiğini hatırlatan uzmanlar, kolonya alırken bilinir markaların seçilmesini de öneriyor.

Özellikle fiyatı düşük olan kolonyalara yönelinmemesi gerektiğini paylaşan uzmanlar, kolonyanın fiyatının yüksek olması gerektiğini, dışarıda ambalajsız ve kutusuz satılmasının mümkün olmadığını dile getiriyor.