Bazen geçici burun tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkan bu hırıltının, bazen de gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklı geçici boğaz hırıltıları olabileceğini hatırlatan uzmanlar, hırıltının nedenleri ve tedavisini hakkında bizlere özel bilgiler verdi.

Uzmanlar bebeklerde ortaya çıkan hırıltının bronş(oil)lerde oluşan tıkanma olduğunu kaydederken, zorlanarak giren çıkan havanın ıslık sesine benzer bir ses çıkarmaya başladığını vurguluyor.

Çocuğunuzun bu durumda oksijen alımını artırmak için daha hızlı ve daha sık bir şekilde nefes almaya başladığını fark edebileceğinizi paylaşan uzmanlar, ebeveynlerin bu durumu genelde çocuğunun sanki karnından nefes alıyor gibiydi diyerek tanımladığını kaydediyor.

Çocukta nefes sayısının artmasının, nefes alabilmek için burun kanatlarının açılıp kapanmasının, kaburga kasları ve diyagramın etrafındaki kasların kasılıp gevşemesinin, daha çok nefes verirken görülen hırıltı, göğse bastırılması ile kedi mırıltısına benzemesinin önemli bulgular olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Genellikle çocuklardaki hırıltının viral enfeksiyon kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple yakın temastan kaçınılması gerektiğini ve sık sık ellerin yıkanmasını tavsiye ediyor. Ev ortamının mümkün olduğunca temiz tutulmasını, sigara içilmemesini, kimyasal kirleticilerden uzak durulmasını, odanın nemi 40-45 derece, sıcaklık 22-24 derece arasında olmasını da öneren uzmanlar, bu dönemde bebeklerde sıvı alımını artırmanın, burun ve boğazdaki sekresyonları temizlemenin büyük önem taşıdığını vurguluyor.