Beta Hcg Nasıl Oluşur?

Sperm tarafından döllenen yumurta, rahim duvarına yerleşir. Gelişen plasenta Hcg salgılanmasına neden olur. Bu hormon ilk olarak kanda ve ardından da idrarda görülür. Kanda beta hcg tespiti, yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinin ardından geçen ilk 6-12 gün içinde yapılabilir.

Gebe olmayan bir kadından beta hcg değeri 0-10 mlU/ml iken değerin 10'un üzerinde olması gebelik belirtisidir.

Gebelik yaşayan bir kadının beta hcg değeri her 2 günde bir artar. Bu artış gebeliğin sonuna doğru azalır ve sonra sabit değerde kalır. Gebelik döneminde beta hcg değerinin artış göstermemesi gebeliğin seyrinde bir sorun olduğunu akıllara getirir.

Gebelik Dışında Oluşan Beta Hcg Artışının Sebepleri

Sağlıklı gebelikler dışında Beta hcg'nin arttığı durum en sık olarak dış gebelikte görülür. Artışın daha yavaş olduğu bu süreç, ultrason muayenesi ile de gözlemlenebilir. Yumurtalık, mesane ve testis kanserinde kandaki beta hcg'nin artışı söz konusudur.

Exotic Hayvan Veterinerliği, Sağlık ve Bakım Uzmanları Exotic Hayvan Veterinerliği, Sağlık ve Bakım Uzmanları

Mol gebelikte de kandaki değerin en üst seviyelere yaklaştığı söylenebilir. Hipofize hcg, gebe olmayan kadınlarda hipofiz bezindeki hücrelerin az miktarda hcg üretmesiyle görülür. Çoğul gebeliklerde de anne adayının kanındaki hcg değerleri normalin çok üzerinde olur.

Bu sebeplerin dışında, gebelik döneminde beta hcg değerinin düzenli olarak artması, hamileliğin yolunda gittiğinin göstergesidir. Hamileliğin sürdüğü ancak bu değerin düştüğü durumlarda ise anne veya bebek açısından sorun yaşandığı anlaşılır. Düzenli kontrollerle gebelik dönemi rahat, sağlıklı ve konforlu bir şekilde tamamlanabilir.