Oxford Üniversitesi bilim insanlarınca gerçekleştirilen ve yayınlanan araştırmaya göre, sperm kalitesindeki bu düşüş devam ederse insan neslini korkunç bir son bekliyor.

İnsan neslinin tükenmesine yol açabilecek bu durumla ilgili olarak uzmanlar, erkeklerin sperm kalitelerini arttırabilmeleri ve kısırlıktan korunabilmeleri için bazı önemli adımlar atmalı gerektiği konusunda hem fikir.

Sperm kalitesini korumak ve arttırabilmek için ilk atılması gereken adımın alkol ve sigara tüketiminden kaçınmak olduğunun altını çizen uzmanlar, baba olmak isteyen erkeklerin alkolden kesinlikle uzak durmaları gerektiğini dile getiriyor.

Erkeklerin hem kişisel hem de genel hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, bunların yanı sıra uyku düzeni ve dengeli beslenmenin de spermin kalitesi için çok önemli olduğunu savunuyor. Özellikle erkeklerin fazla yağdan kaçınmalarını ve fast food tüketmemelerini öneren uzmanlar, endokrin sistem bozucular spermlerin baş düşmanlarından; vücuda yabancı ve yapay kimyasallar, endokrin sistem üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu da belirtiyor. Günlük koşuşturmaca ve yaşantı içinde karşı karşıya maruz kalınan istenmeyen bu sistem bozucularla organik meyve ve sebzeler tüketerek mücadele edilebileceğini hatırlatmalıyız.

Ayrıca erkeklerin sıcak banyo yapılmaması, laptop bilgisayarların kucakta kullanılmaması ve cep telefonlarının pantolon cebinde bulundurulmaması da son derece önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, erkek fertilitesini artırmak için sık ilişkiye girmeyi de tavsiye ediyor.