Sporun kimi zaman oluşturduğu şiddetli ağrı ve şişkinlikle hayatınızı olumsuz yönde etkileyebileceği üzerinde duran uzmanlar, kasık fıtıklarının da böylesi durumlarda ortaya çıktığını kaydediyor.

Kasık kanalı boyunca gelişen yırtık nedeniyle karın içi organların ve karın içi duvarını örten zarın dışarı doğru çıkması olarak tanımlanan kasık fıtığının, çoğunlukla 30-35 yaşlarında sosyal ve iş hayatı aktif olan kişilerde ortaya çıktığının altını çizen uzmanlar, sağlıklı ve uzun yaşamın vazgeçilmez unsuru olan spor da bilinçli yapılmazsa kasık fıtığına neden olabildiğini dile getiriyor.

Sporun İzinde, Güreşin Kökenleri ve Gelişimi Sporun İzinde, Güreşin Kökenleri ve Gelişimi

Bu hastalığın en tipik belirtilerini ise genellikle efor sırasında kasık bölgesinde gelişen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli olabilen ağrı ile şişlik oluşturuyor.

Kasık fıtığı bazı durumlarda henüz şişlik oluşmadan sadece kasık bölgesinde ağrıyla da kendini belli edebiliyor. Uzmanlar bu nedenle özellikle spor yaparken gelişen kasık ağrısının ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Kasık fıtığında erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, erken teşhis ve tedavi sayesinde, halk arasında 'fıtık boğulması' olarak bilinen ve bağırsağın tümüyle ya da kısmen tıkanması nedeniyle oluşan bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi komplikasyonların gelişmesi önlenebildiğini kaydediyor.

Erken dönemde tespit edildiğinde hastanın laparoskopik, bir başka deyişle kapalı yöntemle ameliyat edilme şansı olabiliyor iken geç kalındığında fıtık daha büyük boyutlara ulaşabileceği için açık cerrahi müdahale tek tedavi seçeneği olabiliyor.