Peki ama bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir, neden ortaya çıkar ve tedavisi var mıdır? İşte uzmanlarla bipolar bozukluk hakkında konuştuk.

İki uçlu bozukluk, manik depresif veya bipolar bozukluk olarak tanımlanan duygudurum bozukluğunun, afektif bozukluk olarak da sınıflandırıldığını kaydeden uzmanlar, çoğunlukla 15 ile 35 yaş arasında başlayan, kestirilemeyen sıklıkta yaşam boyunca tekrarlayan ve üç ayrı dönemi bir hastalık olduğunu kaydeden uzmanlar, bu dönemlerin mani, hipomani ve depresyon olduğunun altını çiziyor.

Bipolar bozuklukta bazı dönemlerde hem depresyon, hem mani belirtilerinin bir arada gözlemleneceğini hatırlatan uzmanlar, bu hastalığın iki alt tipi olduğunu da dile getiriyor.

Bipolar bozukluk hastasının hastalığının her evresinde farklı belirtiler yaşadığını kaydeden uzmanlar, mani döneminin ani başladığını, en az bir haftada kadar süren aşırı neşe, öfke, enerji artışı, hareketlilik, aşırı kendine güven, büyüklük hissi, az uyuma, riskli girişimler, aşırı para harcama, çok konuşma, hızlı düşünme, fikir uçuşması, dikkat dağınıklığı gibi belirtiler gösterdiğinin altını çiziyor.

Tedavi edilmediğinde haftalarca devam edebileceğini vurgulayan uzmanlar, bu dönemde en çok kişinin kendi yaşamına büyük zararları olan yıkıcı karar ve eylemlerin bulunduğunu savunuyor.

Hipomani dönemi daha kısa ve hafif şiddetli sürdüğünü belirten uzmanlar, yükselmiş duygudurum, enerji artışı, hareketlilik, konuşma miktarında artış, uyku ihtiyacında azalma gibi başlıca mani belirtileri olduğunu kaydediyor.