Okyanuslar, Yeraltı Dünyasının Ölçümü ve Keşfi Okyanuslar, Yeraltı Dünyasının Ölçümü ve Keşfi

"Birleşik Kore" fikrine ısınmadan önce yanıt bulması gereken Kuzey Kore Güney Kore arasındaki fark nelerdir? sorusunun cevabına hep birlikte göz atalım...

İki Ülkeyi Birbirinden Ayıran Radikal Farklar

1950-1953 yıllarında yaşanan Kore Savaşlarından sonra ayrılan Güney ve Kuzey Kore, iki ayrı devlet olarak birbirinden çok farklı özellikler gösterir. Kuzey Kore'ye nazaran insan hakları ve yaşam şartları açısından daha ileride olan Güney Kore, bugün gelişimini sürdürmeye kararlı bir şekilde devam etmektedir.

Kadınlar ve askerlik: Kuzey Kore'de yaşayan kadınlar 7 yıl mecburi askerlik yaparken Güney Kore'deki hemcinsleri sadece istemeleri halinde askere alınıyor.

Boy farkı: Güney Koreliler Kuzey Korelilere nazaran 3 ila 8 cm daha uzun. Genetiği aynı olan iki toplumun boy farkı beslenme alışkanlıkları ve kaliteli gıdaya erişim kolaylığından geliyor.

Fakirlik: Kuzey Kore'de açlık sınırının altında yaşayan insan sayısı halkın %45'ini oluştururken bu rakam Güney Kore'de halkın sadece 'udur.

Bağlılık: Güney Kore'de ifade hakkı anayasa ile güvence altına alınmışken, Kuzey Koreliler liderlerine itaat etmeyi daha ilkokulda öğreniyorlar.

Medya: Kuzey Kore'de televizyon kanalları devlet kontrolünde. Programlarda Güney Kore'nin ne kadar kötü bir ülke olduğundan bahsedilirken Güney Kore'de halk gerçeklerle yüz yüze yaşıyor.
Tatil Anlayışı: Yılbaşını dahi kutlamayan Kuzey Kore'de kutlanan tek bayram Başkan Kim Sun 'un doğum günü olan 15 Nisan.

Moda Dünyası: Kendine özel bir moda üretemeyen Kuzey Kore kadınları hayatlarını Güney Korelileri taklit ederek geçiriyor.

Sayılan bunca farklılığa, yaşam koşullarına ve hayata bakış açısındaki radikal değişikliğe rağmen sizce Birleşik Kore fikri hayata geçirilebilir mi?