Amerika Birleşik Devletleri tarafından önerilen tasarı Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin sürdürülmesi nedeniyle hazırlandı.

Çin'in BM Daimi temsilcisi Liu Jieyi de görüşmeler sırasında yaptığı konuşmasında Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini işaret ederken, Güney Kore'yi de eleştirdi. Amerika yönetimi tarafından Güney Kore'ye konuşturulan THADD füzelerini gündeme getiren Liu Jieyi, atılan adımların Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini ve füze fırlatmasının çözümü olmadığını savundu.

Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar

Güney Kore'ye yerleştirilen THADD füzelerinin aralarında Çin'de bulunduğu pek çok ülkenin güvenlik çıkarları aleyhine bir gelişme olduğunu hatırlatan Liu, bir an önce geri adım atılması gerektiğini dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi temsilcisi Nikki Haley ise görüşmeler sırasında söz konusu tedbirlerin Kuzey Kore'ye karşı tek seferde alınan en sert tedbirlerin olduğunun altını çizdi.

Bundan sonrasının Kuzey Kore'nin adımlarına göre belirleneceğini hatırlatan Haley, alınan kararların altında nükleer faaliyetlerin durdurulmasının yattığını vurguladı. Kuzey Kore'nin nükleer programa yaptığı harcamalardan vazgeçip Kuzey Kore halkının çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini dile getiren Haley, topun artık Kuzey Kore hükümetinde olduğunu işaret etti.

Görüşmelerin ardından oy birliğiyle onaylanan tasarı ile birlikte Kuzey Kore'nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir, kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar Dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması kararlaştırıldı.

Ayrıca bu karar BM üyesi ülkelerin Kuzey Kore vatandaşlarına yeni çalışma izni vermeleri de yasaklandı.

Kuzey Kore son balistik füze denemesini 28 Temmuz'da gerçekleştirmişti.