Dünya çapında 26 ülkeden 116 uzman tarafından imzalanan ve Birleşmiş Milletler'e gönderilen mektup yapay zekanın dünyayı yok etmesini engellemek amacıyla yazıldı. Yapay zeka ile hedeflenen otonom olarak belirleyip onları öldürebilen robotların geliştirilmesinin engellenmesinin talep edildiği mektupla ilgili olarak İngiliz Guardian gazetesi dikkat çeken bir habere imza attı.

Kısa süre önce otonom silahlar üzerine bir oturum gerçekleştirme kararı alan Birleşmiş Milletlere robot ve yapay zeka uzmanlarından dikkat çeken bir mektup gönderildi.

Yapılmaları ile birlikte otonom silahlar, savaşların daha önce eşi benzeri görülmemiş bir ölçüde, insanlığın kavrayabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde gelişeceğine işaret eden uzmanlar, bu silahların teröristler veya diktatörlerin eline geçmeye de müsait olabileceğinin üzerinde duruldu.

Pandora'nın kutusu gibi bir kez açıldıktan sonra kötülüklerin engellenmesinin zor olacağının vurgulandığı mektupta, yapay zekanın savaşlarda kullanılmasının cephelerdeki askerlerin güvenliğini arttıracağını savunanlar olsa da savaşların daha zorlu bir hale gelecek olmasından tedirginlik duyulduğunu kaydedildi.

Yapay zekanın yoksulluğu, eşitsizliği yok etmek, iklim değişikliklerinin önüne geçmek için kullanılabileceğini ancak aynı zamanda otonom silahlarla savaşları sanayileştirmek adına da kullanabileceğini hatırlatanların sayısı hiçte az değil.

Güney Kore şirketi Samsung'un Kuzey Kore sınırına otonom bir silah yerleştirdiğini işaret eden uzmanlar, SGR-A1 isimli sabit silahın, otonom bir şekilde hedef tespit edebildiği ve ateş etme yeteneğinin bulunduğunu dile getiriyor. Gözlem yapma, ses tanıma ve el bombası fırlatma özellikleri de bulunan bu silah uzmanların tedirginliğini kat be kat arttırıyor.