Borsa Nedir?

Borsa, hisse senetleri, bono, tahvil gibi değerli evrak olarak nitelenen yatırım araçlarının ve bununla birlikte bazı ticari malların da alınıp satılabildiği bir piyasadır. Bu piyasada aracı kurumlar sayesinde alıcı ve satıcılar bir araya getirilir ve alım satım işlemleri yapılır.

Borsada alım ve satım yapabilmek için alıcı veya satıcılar ile karşılaşmak gerekmez. Bu işlemi alıcı ve satıcıların adına aracı kurumlar yapmaktadır. İşlemlerin bu şekilde yapıldığı borsada, belli bir mantık çerçevesinde alım ve satım yapılmaktadır. Bu mantık borsa yatırımcılarının kazanmasına yardım edecek niteliktedir.

Borsa İşlemlerinin Temeli

Borsa işlemlerinde esas alınan olgu, fiyatlar düşükken alımda bulunmak ve fiyatlar yükseldiği zaman satış yapmaktır. Bu şekilde uygulanan işlemlerde bir ürünün satın alınırken belirlenen değeri ve satılırken elde edilen değer arasındaki fark, yatırımcıların karı olarak kabul edilmektedir.

Bu mantığa göre işlem yapabilmek için yatırımcıların çok dikkatli olması ve borsayı dikkatli takip ederek hangi zamanlarda fiyatların yükseldiğini veya düştüğünü bilmesi gerekmektedir. Borsa uzmanları bu konuda özellikle borsaya yeni başlayan kimselerin dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyorlar.

Borsada Fiyatları Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Borsada fiyatları etkileyen en önemli unsur, ülkemizde veya dünya para piyasasındaki değişimlerdir. Ülkelerin birbiri ile olan ilişkileri, uluslararası alanda gerçekleşen ekonomik veya siyasi krizler, savaşlar genellikle para piyasalarını yakından ilgilendiren konulardır.

Uzmanlar, borsada kazanmak isteyen yatırımcıların ülke ve dünya gündemini iyi takip etmeleri ve buradan hareketle doğru çıkarımlarda bulunmaları gerektiğini tavsiye etmektedir.