Kronik hastalıkları bulunan kişilerin baharat tüketirken daha tedbirli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, zencefil, tarçın, biber, karanfil gibi gündelik hayatta sık olarak tüketilen baharatların tüketimleri ile ilgili önemli tüyolar verdi.

Zencefilin antibakteriyel, antiviral, antienflamatuvar olarak önemli bir silah olduğunu paylaşan uzmanlar, özellikle çay olarak tüketildiğinde hamilelik dönemi bulantılarını da engellediğinin altını çiziyor. Uzun yolda ortaya çıkan mide bulantılarını da kesmekte birebir olan zencefilin antitümör etkisi sayesinde kanserle mücadelede adını büyük harflerle yazmakta fayda var. Tedavisi zor olan kanser türlerinde mutlaka doktora danışılarak tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, tümörün büyümesinin bu şekilde baskılanacağını savunuyor.

Spor yapan kadınlarda kas ağrılarının ve regli ağrılarının azaltılmasında da yardımcı olan zencefilin öksürük, grip ve soğuk algınlığına karşı da birebir olduğunu dile getirmekte fayda var.

Zencefilin bu mucizevi özelliklerinin saydıktan sonra özellikle diyabet hastalarının mutlaka hayatlarında bulunması gereken bir başka baharata geçmekte fayda var. Kan şekerinin dengesini sağlayan tarçının, kolesterol düşürücü etkisi de bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, tarçının da antioksidan, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri olduğunu hatırlatıyor.

Hindistan safranı olarak da bilinen ve zencefilin bir nevi akrabası olan zerdeçalın antienflamatuvar, antioksidan, antitümör özellikleri olduğunu belirten uzmanlar, Alzheimer gibi hastalıkların yanı sıra kolon, prostat, pankreas, meme kanserlerinde tedaviye ek olarak kullanılmasını tavsiye ediyor.

Karanfilin lokal anestezik olarak kullanılabileceğini vurgulayan uzmanlar, ağız kokusu için etkili bir silah olan karanfilin su ve çay ile tüketildiğinde şişkinliğe iyi geldiğini paylaşıyor.