Bütün bu belirtilere yol açan nedenlerin başında yaz aylarında sıklıkla görülen besin zehirlenmesinin bulunduğunu savunan uzmanlar, besinlerin içerdikleri su, protein ve karbonhidrat miktarıyla bakteri üremesinin değişiklik gösterdiği üzerinde duruyor.

Besinlerde oluşan bakterilerin sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ettiğini paylaşan uzmanlar, bu bakterilerden kaynaklı besin zehirlenmelerinin sıklıkla yaz aylarında ortaya çıktığını hatırlatıyor. Bazı bakterilerin besinin tadını, kokusunu ve görüntüsü değiştirirken bazılarının da değiştirmediği üzerinde duran uzmanlar bu nedenle bakterileri fark etmenin pekte mümkün olmadığını ifade ediyor.

Besin zehirlenmelerinde en önemli sıkıntının besinlerin ideal sıcaklıkta olmaması olduğunu hatırlatan uzmanlar, besinlerin üretilmesi sırasında mutlaka ortamın hijyenik olması gerektiğini ve yeterli ısıda pişirilmesinin şart olduğunu hatırlatıyor.

Peki ama besin zehirlenmesinin önüne geçebilmek için neler yapılması gerekiyor?

Uzmanlar etlerde mutlaka kontrol damgası bulunması gerektiğini hatırlatırken, etlerin parlak kırmızı renkte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ve kokusunda bir sıkıntı olup olmadığına bakılmasını tavsiye ediyor.

Balık alırken gözlerinin parlak ve lekesiz olmasına, pulları ve yüzgeçlerinin diri olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, balığı temizledikten sonra mutlaka kağıda sararak saklamanız gerektiğini ifade ediyor.

Eti dondurduktan sonra oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekleterek çözmeniz gerektiğini dile getiren uzmanlar, oda sıcaklığında çözülen etlerde bakterinin hızlı bir şekilde ürediğini ve pişirme zamanına kadar zehirleme etkisi gösterdiğini vurguluyor.

Oda sıcaklığında hiçbir şekilde 2 saatten fazla yemekleri bırakmamanız gerektiğini kaydeden uzmanlar, yemeklerin pişirildikten sonra hızlıca buzdolabında saklanması gerektiğini dile getiriyor.

Yumurtanın da buzdolabında 2 ile 3 hafta tazeliğini koruyarak saklayacağını belirten uzmanlar, ancak yıkanarak konmasının sakıncalı olduğunu paylaşıyor.