Türkiye'de sigara kullanım yaşının gelişmiş ülkelere oranla çık düşük yaş seviyelerine düşmesinin daha çocuk yaştaki bireyler ve gençler genellikle imaj kaygısı, büyüdüğünü ispat etmeye çalışma gibi nedenlerle ortaya çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını' olarak ifade ettiği sigaranın Türkiye'de büyük önem taşıyan bir sağlık sorunu haline geldiği üzerinde duran uzmanlar, son yıllarda Türkiye'de büyük bir artış gösterdiğini dile getiriyor.

Sigara, içerisinde bulunan bağımlılık yapıcı madde olan nikotin nedeniyle aynı zamanda nikotin bağımlılığı olarak da adlandırılmaktadır.

Sigara içmenin nikotin ile ilişkili bedensel etkilerinin yanı sıra ruhsal ve davranışsal yönleri de zamanla gelişmektedir. Bedensel, ruhsal ve davranışsal faktörler birbiriyle etkileşim halindedir ve bu faktörlerin yeterince incelenmediği durumlarda kişi kolaylıkla tekrar sigaraya başlayabilmektedir.

Putin'in açıklamalarını analiz edelim Putin'in açıklamalarını analiz edelim

Toplumsal, ekonomik ve sosyokültürel etmenler nedeniyle nikotin bağımlılığı sık gelişebilmekte ve Türkiye'de sigara başlama yaşının 10-11 sınırına indiği tahmin edilmektedir.

Okul problemleri, düşük benlik saygısı, akran etkisi, ebeveyn veya büyüklerin sigara tüketmesi, özendirici olması, bir gruba dahil olma kaygısı, bir büyüme sembolü olarak görme, imaj kaygısı ve kendini değersiz algılama gibi sebeplerle sigaraya başlanılabildiği üzerinde duran uzmanlar, erken yaşta başlanan sigara içimi, erişkinlikte sigara içimi için en önemli risk etkenidir ve sigara içilen çevreden uzak duruldukça sigara içim ve bağımlılık oranının daha düşük olduğu belirtiyor.