Yeni Zelanda'nın Chistchurch şehrindeki iki camiye, cuma namazı kılındığı dakikalarda silah saldırı düzenlendi. İlk tespitlere göre saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti. Polis saldırıyla ilgili 3 erkek 1 kadın şüpheliyi göz altına aldı.

yeni-zelanda-cami-saldiri-reuters2-660x469

CUMA NAMAZINDA 200 KİŞİ VARDI

Dünyanın en sakin bölgesi olarak anılan Yeni Zelanda'nın Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camiisi içinde namaz kılanların üzerine ateş açıldı. Saldırı sırasında camide, cuma namazı kılan 200 civarında müslüman bulunuyordu. Yeni Zelanda Polisi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, " Camii içinde büyük bir saldırı yaşandı. Polis elindeki bütün imkanlarla olaya müdahale ediyor. Ancak durum çok tehlikeli bir hal almış durumda. Bazı şüphelileri göz altına aldık". İfadelerinde bulundu.

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI

Yeral basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü şahiti, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisine girdiğini, ibadet için izeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını kaydederek. Camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "Her yerde ölen insanlar gördüğünü" belirtti. Silah seslerinin Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

yeni-zelanda-cami-saldiri-reuters3-660x369

YENİ ZELANDA'NIN EN KARANLIK GÜNÜ

Başbakan Jacinda Ardern'da düzenlediği basın toplantısında bir kişinin gözaltına alındığını doğrulayarak, "Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri" dedi. Polis yetkililerinden yapılan açıklamada ise 3 erkek ve 1 kadın şüphelinin gözaltında olduğu açıklandı.
Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Büyükelçi Ergin, ölen ve yarananlar arasında Türk bulunmadığını ifade etti.

Öte yandan saldırıyı yapanların bu anları sosyal medya hesaplarından can yayınladıkları ortaya çıktı. Yeni Zelanda'da tarihindeki en kanlı olay olarak tarıhe geçecek bu cami saldırısı konusunda gelişmeler an be an basına yansıtılıyor. Yetkilerin olayla ilgili daha detaylı bilgiler verecekleri belirtilirken polisin çalışmasını bitirmesi bekleniyor.