Çocukların uğradığı hak kayıplarının önlenmesi için devletleri sorumluluk almaya çağıran Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989'da imzalandı.

4138

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNDEN HABERLERİ BİLE YOK

Türkiye'nin de dahil olduğu sözleşmenin imzalandığı gün olan 20 Kasım ise her yıl 'Dünya Çocuk Hakları' günü olarak kutlanıyor. Bu gün kapsamında bir panel düzenleyen Altınbaş Üniversitesi de çocuk haklarını çeşitli açılardan ele aldı.

Panelde 'cezaevi ve çocuk' ilişkisine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Giray Sözen, ' Cezaevindeki 12-18 yaş arası çocuk sayısı 2 bin, annesi ile cezaevinde kalmak zorunda kalan 0-6 yaş çocuk sayısı ise 500 civarında, Rakamlar çok yüksek, hak kayıpları ve ihlalleri ise kritik durumda' dedi.

RAKAMLAR ÇOK YÜKSEK

indir_1

Cezaevinde olan çocuk sayısının fazlalığına dikkat çeken Yrd. Doç. Fulya Giray Sözen, ' 12-18 yaş arası cezaevinde olan çocuk sayısı 2 bin civarında. İşin daha trajik kısmı bu çocukların cezaevinde olma sebepleri.

Suç işlediği veya suç işlediği şüphesi olduğu için yargılanmasına devam edilen çocukların dışında bir de annesiyle birlikte cezaevinde kalmak zorunda kalan 0-6 yaş çocuklar var. Bu çocukların sayısı da 500 civarında.

Bu rakamlar dünya geneline göre oldukça büyük. Rakamların trajikliğinin yanı sıra yaşanan hak kayıpları ve ihlalleri de kritik durumda' dedi.

BAKANLIKLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ ARTMALI

Çözüm için öncelikle bütüncül bir çocuk politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Sözen, Bakanlıklar arasında işbirliğinin artması lazım. Sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin bu konuda önünü açmak ve gerektiğinde onlardan destek almak gerek.

Bu konuda uygulanan iyi modeller var. Bu modellerden bize ve ihtiyacımıza uygun olanı almak gerek. 0-6 yaş arası çocuklarla ilgili Avrupa'daki örneklere baktığımızda çocukların cezaevinde kalması çok fazla önerilen bir yaklaşım değil.

Bunun yerine çocuklar dışarıda bakım verenleriyle birlikte kalabiliyor. Ancak düzenli olarak, asla bağı koparılmadan anne ile iletişim de bu sırada devam ediyor.

Çocuğa bakacak kimse yoksa ve çocuk annesiyle birlikte kalmak zorundaysa da çocuk ve anne için ayrı üniteler hazırlanabiliyor. Bu birimlerde çocuğun bütün gelişim haklarını destekleyen çalışmalar yapılıyor.

Öncelik tamamen çocuğun haklarını korumak ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesini sağlamak üzerine oluyor.

KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLAR

Beden, ruh ve ahlak gelişimleri risk altında olan çocukların korunmaya muhtaç çocuk olduğunu dile getiren Sosyal Hizmet Uzmanı Mansur Seyitoğlu, 'Çocuk ve ailelerin profilleri değişiyor. 20 sene önce korunmaya muhtaç olan çocukla bugünkü çocuk aynı değil.

Müdahale de aynı değil. Veriler de değişiyor' dedi. Refakatsiz çocukların tüm dünyada sorun olduğunu söyleyen Seyitoğlu, ' Göç ettikten sonra yanlarında yetişkin olmayan, kimliği olmayan çocukların çoklu travmadan geçtikten sonra ayakta durmaları çok zor.

Bu çocukların belki binde biri Aile Bakanlığı tarafından açılan merkezde bakılıyor ama onun dışındakilerin nerede oldukları, nasıl yetiştiklerine dair hiçbir bilgimiz yok' diye konuştu,