Chikungunya virüsü ilk olarak İtalya'nın başkenti Roma ve çevresinde saptanmıştı. Sivrisinekler tarafından yayılan virüs nedeniyle vaka sayısı 47'ye yükselirken, söz konusu bölgede kan bağışının da yasaklandığı açıklandı.

Dünyanın En İyi 5 Michelin Yıldızlı Restoranı Dünyanın En İyi 5 Michelin Yıldızlı Restoranı

Söz konusu Chikungunya virüsünün etkisi altına aldığı bölgede kan bağışlarının yasaklanmasının ardından, 1.2 milyon kişinin yaşadığı alanla ilgili olarak diğer bölgelerde kan toplanmaya başlandı.

Chikungunya virüsü ile ilgili olarak virüsün tespit edilmesinden hemen sonra Roma'da alarm vermeyerek, zaman kaybettiği ilan edilen Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi de eleştirilerin odağı haline gelmiş durumda.

İtalyan Sağlık Bakanlığı, dezenfeksiyon talimatının bölgede ancak günler sonra yerine getirildiğini işaret ederken, Roma Belediye Başkanı Raggi'yi topa tuttu.

İtalyan Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, Roma'daki yerel sağlık yetkililerinin 7 Eylül'de yardım ve müdahale talibinde bulunmasına rağmen Roma Belediye Başkanı Raggi'nin zaman kaybettiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanı Lorenzi Chikungunya virüsünün kendilerini çok endişelendirdiğini, Roma Belediyesi tarafından bir an önce dezenfeksiyon çalışmalarına başlanılması gerektiğini hatırlattı. Roma Belediye Başkanı geçtiğimiz Çarşamba günü sadece 8 semtte dezenfeksiyon çalışması başlatmıştı.

Chikungunya virüsü ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internet sitesi üzerinden bir mesaj yayımladı. Mesajda virüsün yayıldığı bölgenin yüksek nüfuslu ve turistlik olması nedeniyle hastalığın yayılma riskinin bulunduğunu kaydetti. İtalya'nın bu bölgesine seyahat edeceklerin tedbir alması gerektiğinin üzerinde duran WHO, bu önlemler arasında kolları ve bacakları örten giysiler giyilmesi, cilt üzerinde ya da kıyafetlerde DEET, IR3535 ya da Icaridin maddeleri içeren sivrisinek savarlar kullanılması, pencerelere sineklik takılması da yer aldığının altını çizdi.