Felaket Öncesi Tahmin ve Hazırlık Felaket Öncesi Tahmin ve Hazırlık

Apple marka cep telefonu kullanan ABD Başkanı Trump'ın 'Çin ve Rus istihbaratı beni dinliyor' iddiası, İphone cihazlarla ilgili güvenlik tartışması başlattı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çin yönetimi, Başkan Trump ile dalga geçerek bir öneride bulundu. Trump'a 'Apple'ı bırak, Huawei kullan' diye mesaj gönderen Çin yönetimi, "ABD'liler güvenli telefon için Çin malı Huawei tercih etsin" dedi.

Söz konusu iddia, New York Times gazetesinin bir haberinde ortaya atılmıştı. Haberde, Çin ve Rus istihbaratının Trump'ın Apple cihazını dinlediği önde sürülüyordu. İddiaya göre yardımcılarının Trump'ı Apple telefonu üzerinden yaptığı konuşmaların güvenli olmadığı konusunda sık sık uyarmış ancak ABD Başkanı eski arkadaşlarıyla görüşürken bu telefonunu kullanmakta ısrar etmişti.

tumrp

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua ise bu iddiayı reddetti. 'Bu haberi okurken, ABD'de birilerinin Oscarlarda en iyi senaryo ödülünü almak için ellerinden gelen her şeyi yaptığı hissine kapıldım' diyen Çinli sözcü, gazeteyi 'yalan haber yapmakla' suçladı. Hua, 'Eğer Apple telefonların dinlenmesinden gerçekten çok endişe duyuyorlarsa, o zaman Huawei kullanmaya geçebilirler. Eğer hala rahat hissetmezlerse, o zaman tamamen güvenli bir cihaza sahip olmak için her tür modern iletişim yöntemini kullanmaktan vazgeçip dış dünyayla bağlarını koparabilirler' dedi.

Huawei telefonlar, Çin istihbaratı tarafından dinlendiği iddiasıyla ABD'de tartışma konusu olmuştu.