D vitamini eksikliğinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden uzmanlar, son yıllarda kısırlık ve düşük problemi bulunan hastalarda gerçekleştirilen araştırmalarda bu kişilerde D vitamini sıkıntılarının yaşandığının gözlemlendiğini dile getiriyor.

Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

D vitamini eksikliğinin üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz olarak etkilediğini paylaşan uzmanlar, ayrıca döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürdüğünü savunuyor.

D vitamini güneşten alabileceğiniz gibi ton balığı, uskumru, karides, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünlerin ile tahıl gibi ürünlerden de alabileceğinizin üzerinde duran uzmanlar, yapılan testlerde eksiklik tespit edilirse günde 600-800 IU arası D vitamini alınabilir. 1000 IU'dan fazla alınmaz, yan etkileri ortaya çıkabileceğini hatırlatıyor.

Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, özellikle yaşı 35'in üzerinde olan ve güneşten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksikliği daha sık görüldüğünün altını çiziyor.

Eksik olan vitaminin tedavisinden sonra yapılan infertilite (kısırlık) tedavisinden, çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Son yıllarda bunu destekleyen birçok çalışma yapıldı. Kısacası D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarını belirleyen, bağırsaktan kalsiyum emilimine yardımı olan vitamin değil; tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek gribal enfeksiyonlara direncimizi artıran bir vitamindir. Önemli kanser vakalarında, meme, pankreas, kolon, rektum kanserlerinin seyrini etkiler, kalp ve damar hastalıklarını önler. İnfertiliteyi (kısırlığı) önemli şekilde etkileyen çok önemli vitamindir.