BLW yöntemiyle beslenmeye başlayan bebeklerin el, göz koordinasyonunu gelişmesiyle birlikte besinlerin tadını, kokusunu, kıvamını öğrenerek duygusal gelişiminin de desteklendiğini işaret eden uzmanlar, altıncı aydan sonra bebeklerin kendilerini besleyebileceğinin altını çiziyor.

Aslında bu yöntemin yeni uygulanmadığını kaydeden uzmanlar, tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan sonra geçildiğinde bebeklerin kendilerini besleyecek olgunluğa erişebileceklerini hatırlatıyor.

TAMAMLAYICI BESLENMEDE YAŞ ÖNEMLİ

Bebeklerin anne sütünden sonra püre yerine direkt katı gıdaya geçilmesinde bilimsel olarak hiçbir engel olmadığını vurgulayan uzmanlar, tamamlayıcı beslenmeye başlamak için yaşı temel almanın önemli olduğunu savunuyor.

ERKEN DOĞUM BEBEĞİN BESLENMESİNİ ETKİLER

Fakat erken doğum nedeniyle gelişimsel sıkıntıların mevcut olması durumunda bebeği takip eden doktorun ek önerilerinin mutlaka göz önünde tutulması gerektiğini de açıklayan uzmanlar, BLW yöntemine başlarken bebeğin destekli veya desteksiz olarak dik oturabilme yetisini kazanması gerektiğini dile getiriyor.

Bütün bu şartlar sağlandığı takdirde mevsim sebzelerinin ilk olarak programa alınması gerektiğini işaret eden uzmanlar, büyüklüklerine mutlu olarak bebeğe sunulan besinlerin seçilmesi gerektiği üzerinde duruyor. Bebeğin ilk kez tattığı yiyeceklerin meyveler gibi şekerli besinler olmasının diğer besinleri reddetmesine neden olabileceğini unutmamalısınız.

BEBEKLER İÇİN EN İYİ PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Bebekler için en uygun pişirme yöntemlerinin buharda, fırında veya tavada pişirme yöntemleri olduğunu belirten uzmanlar, bebeklerin yiyeceklerinin sunulduğu tabaktan yiyecekleri koklayarak, tadına bakarak keşfetmesinin beslenme açısından önemli olduğunu hatırlatıyor.

Bir yaşına dek ana öğün formülünün anne sütü veya mama olduğunu diğer gıdaların doyumluk değil tadımlık olması gerektiğini belirten uzmanlar, bebeklerin asla beslenmek için zorlanmaması gerektiğini, tercihlerine saygı duymak gerektiğini de paylaşıyor.