Uzmanlar tarafından enerji alımının enerji harcanmasını aştığı durumlarda ortaya çıkan aşırı yağ depolanması olarak tanımlanan obezitenin çocuklarda görülme oranının her geçen gün arttığını işaret eden uzmanlar, halk arasında şişmanlık olarak tanımlanan bu durumun önüne geçilebilmesi için yapılabilecekleri bizlerle paylaştı.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar obezitenin tüm dünya genelinde artışa geçtiğini gösteriyor. Bu durumun ortaya çıkışında modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıkları, basit ve rafine şekere yöneliş, hızlı yiyeceklerin tercih edilmesi, spor aktivitelere katılımın azalması ve teknolojik cihazlarda aşırı zaman geçirmenin sayılabileceğini hatırlatan uzmanlar, özellikle çocukluk çağındaki obezitenin önüne geçebilmek için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlar çocuklarda obezitenin altında genetik, çevresel, psikolojik faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli rol oynadığını kaydediyor.

Bazı çocukların aynı miktarda beslenmesi ve aynı fiziksel aktiviteleri göstermelerine rağmen bazı çocuklardan daha kilolu olabileceğini hatırlatan uzmanlar bunun genetik faktörlerden kaynaklandığını, ailenin geliri, aktivite azlığı ve televizyon seyretme durumu gibi noktaların çevresel faktörlerden olduğunu işaret ediyor.

Beslenme faktöründe kültürel ve yöresel gıdaların nitelinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, aile içi şiddet ve arkadaşlarla sorunlarında obeziteyi tetikleyeceğini paylaşıyor.

Moskova'daki Kanlı Saldırıda DEAŞ'ın İzleri Moskova'daki Kanlı Saldırıda DEAŞ'ın İzleri

Yalnızca rakamsal sonuçlar ile obezite tanısının konulamayacağı üzerinde duran uzmanlar, vücut yağı, çocuğun boyu ve anne-babanın tartısının da değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.