Uzmanlar çocukluk dönemindeki karaciğer yetmezliğinde erken tanının önemli olduğunun altını çizerken, dünya genelinde Türkiye'nin pediatrik karaciğer nakli konusunda ilk sıraları aldığını paylaşıyor.

Uzmanlar doğuştan safra yollarının oluşmamasının karaciğerde yetmezliğe ve siroza sebebiyet verdiğini hatırlatırken, doğumsal karaciğer ve safra yolu yetersizlikleri olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor. Basit tetkiklerle bunun ortaya çıkabileceğini ifade eden uzmanlar, karaciğer yetmezliğinin altında başka bir metabolik hastalığında yatabileceğini paylaşmakta fayda görüyor. Akraba evliliği sebebiyle de karaciğer hasarlarının yaşanabileceği üzerinde duran uzmanlar, doğumsal sebepler dışında sonradan da akut karaciğer yetmezliği görüldüğünü vurguluyor.

Bazı ilaçların kullanılması, daha önceden hiçbir karaciğer rahatsızlığı olmasa da akut karaciğer yetmezliğine sebep olabilmektedir. Akut karaciğer yetmezliği çok acil bir durum yaratır ve mutlaka yakından takip edilmesi gerekmektedir. Zamanında karaciğer nakli yapılmazsa ki, burada saatlerle yarışılması gerekir, hastayı kaybetme riski söz konusu olabilmektedir.

Karaciğer yetmezliği yaşayan çocuklar dengeli beslenemeyip kilo alamayabilirler. Bu noktada büyüme geriliği ve kalıcı problemler oluşmadan nakil yapılması büyük önem kazanmaktadır. Nakilden sonra çocuğun büyümesi, gelişmesi, sosyal aktivasyonu tamamen normal bir hale gelmektedir. Çocuklarda ameliyat sonrası, erişkinlere oranla çok daha çabuk yanıt alınmakta ve iyileşme görülmektedir. Karaciğer yetersizliği olan bir çocuğun hem sosyal hem de fiziksel gelişimi engellenmiş olur. Nakilden sonra ise hızlı bir şekilde sağlığına kavuşmaktadır. Kilo almaya başlar, sosyal yaşama sağlıklı bir birey olarak katılır, eğitimine rahatlıkla devam eder, fiziksel olarak yaşıtlarından geri kalmaz ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmektedir.