Uzmanlar çocuklarda sık görülmeyen rahatsızlıklardan biri olan karın ağrısının aslında önemli olmayan sağlık sorunlarına bağlı olduğunu belirtiyor. Fakat uzun süren ve sürekli tekrarlayan ağrıların mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalığın altta yatığını işaret ettiğini hatırlatan uzmanlar, üç aydan uzun süren ve çocuğun günlük yaşantısını etkileyen ağrıların kronik karın ağrısı olarak adlandırıldığının altını çiziyor. Bu tür ağrıların mutlaka araştırılması gerektiğini paylaşan uzmanlar, yalnızca bebeklik döneminde değil, çocukluk ve gençlik döneminde de yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunları arasında bulunduğunu dile getiriyor.


Ağrısını anlatamayacak kadar küçük çocuklar konusunda ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, okul çağındaki çocukların karın ağrılarının nedenleri arasında stresinde bulunduğunu paylaşıyor.


Pek çok aile tarafından çocuğun bu karın ağrıları okul korkusu olarak tanımlansa da uzmanlar altında yatan çok önemli sorunlar olabileceğini bu nedenle mutlaka psikolojik nedenlerin araştırılması gerektiğini savunuyor.


Özellikle ergenlik döneminde reflü, ülser ve gastrit gibi durumların, ağza acı su ve koku gelmesi, bulantı, kusma ve iştah azalması gibi bulguların gözlemlendiğinin üzerinde duran uzmanlar, ağrının aniden başlayarak uzaması, kıvrandırıcı olması ve sağ kasık bölgesinin üzerine basıldığında acı vermesi durumunda apandisti düşündürmesi gerektiğini kaydediyor.


Apandistin acil bir durum olduğunu hatırlatan uzmanlar, tedavi edilmediğinde apandistin ölümcül sonuçları bulunduğunun altını çiziyor.

Düdüklü Tencere, Çalışma Prensibi, Faydaları ve Riskleri Düdüklü Tencere, Çalışma Prensibi, Faydaları ve Riskleri


Uzmanlar her ne olursa olsun çocukların karın ağrısı fark edildiğinde mutlaka ateşinin ölçülmesi, ağır besinlerden vazgeçilip sıvı ve hafif besinlere yönelinmesi gerektiğini kaydediyor.


Buna rağmen bir saatten uzun süren ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrıların, kusma, dışkılama bozukluğu, dışkıda kan, idrar yaparken ağrı, kilo kaybı, kasıkta ağrı, yorgunluk hissi gibi belirtilerle birlikte ilerlemesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekli olduğunun altını çiziyor.