Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

Çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin her yaş gurubundan herkes sigara yüzünden hayatını kaybedebiliyor. İnsanlar genelde sigaraya çocuk denilebilecek yaşta başlıyor. Peki, çocukların sigaraya başlama sebepleri nedir?

Çocuklar Neden Sigara İçmek İster?

Çocukların sigaraya başlamasının çeşitli nedenleri bulunuyor. Ancak bu nedenlerin en önde geleni özenti duymaktır. Öyle ki çocukların en büyük rol modeli anne ve babalarıdır. Çocuklar anne, baba veya ailelerinden birini sigara içerken gördüklerinde onlarda sigara içmek istiyorlar.

Bunun dışında arkadaş ortamında bir çocuğun sigara içmesi diğer çocuklarında sigara içmek istemesini sağlıyor ve arkadaşının içtiğini gören çocuk da sigara içmeye başlıyor. Ayrıca arkadaşlarının iç bir şey olmaz telkini de çocukların sigaraya başlamasının nedenleri arasında yer alır.

Ergenlik Dönemleri Sigaraya Başlama Dönemine Denk Geliyor

Çocukların özellikle ergenlik dönemlerinde sigaraya başladıkları görülmektedir. Ergenliğine giren çocuklarda görülen aşırı güven ve kendini birilerine karşı ispatlama hissi çocukların sigaraya başlama nedenleri arasında yer alıyor.

Çocuklara sigaranın zararlı etkilerinin tam olarak anlatılmaması da çocukların sigaraya başlama nedenleri arasında yer alır. Çünkü çocuklar sigaranın zararlarını tam olarak öğrendikleri zaman sigaradan uzak durur. Tabi çocuklara sigaranın zararları anlatılır iken çocuğun anne ve babasının da sigara içmemesi gerekir.

Çocuklara Sigarayı Bıraktırmanın Yolları

Çocuklara sigaranın zararlı etkileri doğru bir şekilde anlatılarak onların sigaradan uzaklaşmasını sağlayabilir. Bunun dışında çocukları spora veya farklı uğraşlara yönlendirerek kendilerini o alanlarda kanıtlamalarına yardımcı olmak çocuğun sigaraya başlamasını engeller.

Çocukların sigarayı bırakabilmesi için anne ve babalara büyük görev düşer. Anne ve baba çocuğa doğru örnek olup sigaranın zararlarını doğru yollarla anlatırsa çocuklar ailelerine bağlanır ve sigara içmeye yönelmez.