Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde daha sık gözlemlendiğini kaydeden uzmanlar, ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde de sık olmamak birlikte gözlemlenebiliyor.

Yaz ve sonbahar aylarında sıklıkla gözlemlenen söz konusu Coxsackie virüsünün grip salgınından sonra en büyük tehdit yaratabilecek virüs olduğunu hatırlatan uzmanlar, kalabalık toplumların, hijyen koşullarının dikkat edilmediği durumlarda bu virüs salgınlarıyla büyük sıkıntılar yaşayabileceğini vurguluyor.

Virüsle enfekte olmanın solunum yoluyla, salgı teması ile, oyuncaklarla, ellerle ve dışkı yoluyla bulaşabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar Coxsackie virüsünün burun veya ağızdan giren mukozal bölgeden lenf noktalarına ulaşan çoğalan bir virüs olduğunun altını çizen uzmanlar, sinir sistemine, deriye kalbe ve diğer sistemlere kan yoluyla bulaşmasının hızlı bir şekilde olduğunu belirtiyor.

En sık üç yaş altındaki çocuklarda gözlemlenen bu hastalığın bulaşmasını takiben 5 ile 7 gün içinde kendisini gösterdiğini, halsizlik, kırgınlık ile gözlemlendiğini ve ateşin 38-38,5 C yükselmesidir. Ateş ortalama 3 gün sürer, 7 güne kadar uzayabilir. Boğaz ağrısı, yeme sorunları oral alım sorunları ve sıvı kaybı da gözlemleniyor.

Döküntüler ateşle beraber veya ateşten kısa süre sonra çıkabilir. Döküntüler ağız boşluğunda daha sonra da deride gözlenir. Eğer deride döküntü olmaz sadece ağız boşluğunda kalırsa 'herpangina' olarak adlandırılır. Ağız boşluğunda sıklıkla arka kısımda yer alır. Küçük, yuvarlak karakterde, sarımsı renkte, zemini eritemli, hemen hemen hepsi birbirinin aynı boyutunda, fazla ağrılı olmayan yaralar şeklindedir. Bu lezyonlar ağız boşluğu çevresinde de görülebilir.

Derideki döküntüler makülopapüler, veziküler karakterde olur. Elde avuç içinde, ayak tabanında, ekstremitelerde ve gluteal bölgededir. Zemini yine kırmızı renkte, içi sarımsı renkte sıvı ile dolu, elipsoid lezyonlardır. Geç dönemde bazı çocuklarda tırnaklar kendiliğinden yatağından sökülür ve düşer. Tanı için bu tariflenen üç bulgu önemlidir: Ateş, ağız bulguları ve döküntü olması tanı için yeterlidir.