Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te yeni yasama döneminin açılış konuşmasını yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

15 Temmuz'da etten duvar ören vatandaşlarımız canını vermekten kaçınmamıştır. 15 Temmuz gibi felaketler ülkelerin birlikteliklerinin adeta test edildiği imtihanlardır. Biz devlet ve millet olarak bu imtihanı alnımızın akıyla verdik. Artık ülkemiz üzerinde karanlık emeller besleyenlerin işi çok daha zordur. Milletimiz oynanan oyunu görmüştür. 15 Temmuz artık bizim Malazgirt, İstanbul'un fethi, Dumlupınar gibi hepimizin ortak bir değeridir. Bu değere saygı duyan herkes milletimin gözünde yükselir. Bunu önemsizleştirmeye çalışan herkes de milletimizden hak ettiği cevabı alır. Darbenin doğrudan hedefi olan TBMM'deki partilerimizden çok daha fazla hassasiyet beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum.
Türkiye 2019 seçimleri sonrası cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçecektir. Yasamanın yürütme organının tahakkümü altında olduğu gerekçesi böylece ortadan kalkmaktadır. Yasama yetkisi milletvekillerimizin uhdesinde bırakılıyor. Herhangi bir konuda yasa ile kararname çeliştiğinde geçerli olan yasa olacaktır. Yasamanın yürütme üzerindeki denetim yolları da açıktır. Hakimler Savcılar Kurulu'nun 13 üyesinden 7'si Meclis, 4'ü cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Yeni sistem güçler arasındaki ayrımı netleştirirken asıl kararı hep millete bırakıyor. Türkiye milli iradenin bu derece ön plana çıkarıldığı bir sisteme kavuşmuştur.

"UYUM YASALARI İÇİN DERHAL ÇALIŞILMAYA BAŞLANMALI"

Uyum yasaları başta olmak üzere yeni sistemin hayata geçmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde derhal çalışılmaya başlanması gerekiyor. 2019'dan önce tüm bu hazırlıkları bitirmiş olmalıyız. Elimizdeki imkanı kapsamlı bir yönetim reformu haline dönüştürme fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz.

Her anlamda tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu karmaşık dönemde herkesin bir hesabı bir yol haritası vardır. Ülkemizi her alanda dünyanın en büyük 10 devletinden biri haline getirme hedefinden en küçük bir taviz vermedik. Bu yılın ilk yarısındaki ortalama büyümenin yüzde 5,1 olması izlediğimiz kararlı politikanın göstergesidir. Bu olumlu ivmenin her geçen ay artarak süreceği gözlenmektedir. Hükümetten beklentim kamu mali disiplininden taviz vermeden vatandaşın hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınması.

Bayram ikramiyeleri, 2-5 Nisan'da hesaplara yatırılacak Bayram ikramiyeleri, 2-5 Nisan'da hesaplara yatırılacak

"OHAL'E YÖNELİK NİTELEMELER KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

FETÖ'nün devleti ele geçirmek için tüm kurumlar üzerinden yaptığı saldırıları milletimizle birlikte boşa çıkardık. Hiçbir siyasi ve kişisel çıkar terör örgütlerine destek anlamına gelecek bir söylemi mazur gösteremez. Yüksek yargı kurumlarından savcılara kadar tüm yargı sisteminin yıpratılması anlamına gelecek tutumları asla doğru bulmuyorum. OHAL'e yönelik bir takım nitelemeler kabul edilebilir değil. Olağanüstü tehditlerde karşı karşıya olduğumuzu kim inkar edebilir. Bugüne kadar terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL'den zarar gören olmamıştır.
Sınırötesi operasyonlar, işbirliği ile adım adım ilerliyor. Astana uzlaşması ile İdlib bölgesinde güvenli alan oluşturmanın gayreti içindeyiz. Sınırlarımız içinde ve dışında terörle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz.

"YANLIŞTAN DÖNERLERSE TÜRKİYE YANLARINDA OLACAK"

Kuzey Irak yönetiminin yaptığı referandumun herhangi bir karşılığı yoktur. Kuzey Irak'ın adımının hayırlı sonucu olmaz. Fitne kuyusunun kazılmasına biz göz yumamayız. Bizim Türkmen kenti olduğunu bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tedhit edilmesine asla tahammül edemeyiz. Bunun hesabını da sorarız. Kuzey Irak yönetimi eninde sonunda hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu yanlıştan bir an önce dönüleceğini umuyoruz. Kuzey Irak yönetimi yanlıştan döndükten sonra Türkiye yanında olacaktır.

"AB'YE İHTİYACIMIZ KALMAMIŞTIR"

AB sürecinde havlu atan vazgeçen taraf biz olmayacağız. Ama bizim AB'ye ihtiyacımız kalmamıştır. AB bir atılım yapacaksa o da Türkiye'yi üye yaparak gerçek anlamda bir ekonomik kültürel genişmele hamlesini başlatmasıdır. Yapmazsa kendi yolumuzda ilerlemeye devam ederiz. TBMM'deki tüm partilerin iştirak ettiğini düşündüğümüz bu politikayı AB'den kesin cevap alana kadar devam ettireceğiz.

Türkiye geçen yıl yaptığı 6 milyar dolarlık insani yardımla ABD'den sonra dünyada ikinci. Milli gelire oran bakımından ilk sırada. Bazılarının bu durumu yadırgadığını biliyorum. Bölgemizdeki tüm terör örgütlerinin yıkamadığı bir Türkiye güçlü bir Türkiye'dir. Her imtihan aynı zamanda bir imkandır.

HDP'YE MESAJ: ONLARIN YERİ KANDİL

Konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, HDP'nin törene katılmamasıyla ilgili olarak "Onların yeri Kandil, biliyorsunuz" dedi.