Her derde deva vitamin D vitaminin, vücutta ne eksik ne de fazla olması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, aşırısının kalp ritim problemlerine, böbrek taşına ve böbrek yetmezliğine sebebiyet vereceğinin altını çiziyor.

Bu nedenle doktor önerisi olmadan gelişi güzel kullanılmasının büyük sıkıntılara yol açabileceğini vurgulayan uzmanlar, D vitaminini yeterli ve faydalı bir şekilde depolamanın yollarını bizlerle paylaştı.

D vitaminini barındıran besinleri ne kadar tüketseniz de günlük ihtiyacınız en fazla yüzde 20'sini karşılayabileceğini kaydeden uzmanlar, yine de bu besinlerin sofralarda yer almasının önemli olduunu paylaşıyor.

Özellikle ton balığı, sardalya ve somon balıklarının D vitamini açısından önemli kaynaklar olduğunu dile getiren uzmanlar, toprakta kendiliğinden gelişmiş mantarların günlük D vitamini ihtiyacınızın küçük bir miktarını karşılamanızı sağlayacağını hatırlatıyor.

Düzenli uykunun vücut için gereken D vitamini üretmekte önemli bir paya sahip olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle günde en az 8 saat uyunmasının şart olduğunu ifade ediyor.

D vitamini eksikliği açısından aşırı kilolu kişilerin büyük risk taşıdığını savunan uzmanlar, obezlerde güneş ışığı yeterli miktarda alınsa bile genişlemiş yağ hücreleri nedeniyle vitaminin vücudunuza hapsedilemeyeceğini vurguluyor.

Bu nedenle haftanın en az üç dört günü en az yarım saat tempolu bir yürüyüşün, bisiklete binmenin şart olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bazı ilaçarın D vitamini düzeyini düşürdüğünü belirten uzmanlar, özellikle epilepsi, mantar enfeksiyonu, AIDS, kortizon ilaçları konusunda dikkatli olunması gerektiğini savunuyor.

Takviye D vitamini alanların altı ayda bir vitamin düzeylerini kontrol ettirmesinin sağlıkları açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu takibinin unutulmasının hayati tedhit doğurabileceğinin üzerinde duruyor.