23 Temmuz'da gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'nı değerlendiren uzmanlar, eğitim sistemimizde matematik ve fen bilimleri krizinin derinleştiğini dile getirirken, istatistiksel değerlendirmeler son 5 yılda sayısalda doğru yanıt ortalamalarının yüzde 12, sözelde ise 35'te kaldığını işaret ediyor.

Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Meslek Yüksek Okulları ve açıköğretim ön lisans programlarından 4 yıllık lisans programlarına devam etmek isteyenler için gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, sınavın ALES benzeri bir nitelik taşıdığını hatırlatıyor.

60 sözel ve 60 sayısal toplam 120 sorudan oluşan DGS için verilen sürenin 140 dakika olduğunu işaret eden uzmanlar, her iki bölümde de 10'ar mantık sorusunun bulunduğunu kaydediyor. Bu sınavda da her 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü belirten uzmanlar, başvuran adaylarla doğru yanıt oranına bakıldığında DGS sonuçlarının diğer sınav sonuçlarından pekte farklı olmadığını paylaşıyor.

Dikey Geçiş için her üniversitenin yüzde 10 kontenjan açmak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan uzmanlar, 2009 yılından önce DGS tercihlerinin sınav öncesinde yapıldığını fakat 2009'dan sonra bu uygulamanın son bulduğunu belirtiyor.
Artık diğer sınavlarda olduğu gibi DGS'nin de sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler tarafından tercihlerinin yapıldığının üzerinde duran uzmanlar, öğrencilere 18 tercih hakkı tanındığını belirtiyor.

DGS ile ilgili tüm bu detayların yanı sıra bölümler ve tanınan kontenjanlar arasında büyük bir uçurum bulunduğunu işaret eden uzmanlar, İlahiyat Fakültelerine büyük kontenjanlar ayrılırken başka bölümlerde sayının kısıtlı tutulduğunu savunuyor.

2016 DGS Kılavuzuna göz gezdirildiğinde ikinci öğretim ve ücretli kontenjanlar incelendiğinde ilk sıraları Hukuk, İlahiyat ve İslami İlimler, Mühendislikler, Mimarlıklar, Turizm İşletmeciliği, Hemşirelik, İktisat, İşletme, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Veterinerlik bölümlerinin oluşturduğunu kaydeden uzmanlar, bu kontenjanların büyük bir bölümünün paralı bölümlerden oluştuğu üzerinde duruyor.